Menestra de verduras con bechamel
Przez z.przybylowicz Tapas - przystawki Brokuły, Fasola, Fasolka, Grzyby, Kalafior, Ziemniaki Gotowanie
24 stycznia, 2019
Z uwagi na dostęp do świeżych warzyw, menestra de verduras czyli gotowane warzywa z beszamelem, jest typowym daniem w Hiszpanii. Jego przygotowanie jest bardzo proste i stosunkowo szybkie. Ponadto jest to danie, które stanowi bogactwo witamin i minerałów. Jednym zdaniem to zdrowie na talerzu!
Podstawą przyrządzenia dobrej menestry jest ugotowanie w odpowiedni sposób warzyw. Każde warzywo wymaga innego czasu gotowania, dlatego należy przygotowywać je oddzielnie.
Część warzyw gotujemy w wodzie dodatkiem soli, mąki i soku z cytryny tzw. woda mleczna, a część w zwykłej osolonej wodzie. Wszystkie warzywa gotujemy al dente, a po ugotowaniu umieszczamy na moment w garnku z zimną wodą i dodatkiem lodu.
- Przygotowanie: 40 min
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 4 osoby
Sposób przygotowania
1Kolejność przygotowania jest następująca:
2Obrać karczochy, pokroić w ćwiartki i ugotować w wodzie mlecznej.
3Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
4Marchewkę oraz ziemniaki obrać i pokroić w kształt torneador (widoczny na zdjęciu), zieloną fasolę szparagową umyć i obrać, a następnie ugotować wszystkie wymienione warzywa razem w osolonej wodzie.
5Cebulę obrać i ugotować w całości w wodzie z solą.
6Szparagi umyć, obciąć twardy koniec, obrać i ugotować również w osolonej wodzie.
7Pieczarki obrać, można wykroić wzory, aby lepiej prezentowały się na talerzu i ugotować w wodzie mlecznej.
8Przygotować beszamel w następujący sposób:
9W wysokim rondelku rozpuścić masło.
10Wrzucić mąkę i obsmażyć krótko na złoto pilnując, aby się nie spaliła.
11W międzyczasie podgrzać mleko i ciepłe powoli wlać do mieszanki masła i mąki cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
12Zagotować wszystko do zgęstnienia.
13Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
14Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę jamon serrano i dodać do beszamelu.
15Wszystko dokładnie wymieszać.
16Według uznania warzywa można podawać na zimno lub na ciepło podsmażone na patelni z odrobiną oliwy i czosnku.
17Wszystko ułożyć na talerzu w odpowiedniej kompozycji.
18Poniżej przedstawiono kilka propozycji prezentacji talerza.
Danie to można przygotować również w wersji wegetariańskiej. Wystarczy nie dodawać szynki do beszamelu.