Mejillones tigre – Mule tygrysie
Przez w. kusiak Tapas - przystawki Owoce morza Smażenie
17 sierpnia, 2021
Cześć!
To przepysznie wyglądające danie a właściwie "tapas" to mule tygrysie. Zastanawiasz się co w nim wyjątkowego? Poza samym smakiem jest to forma jego podania, które z pewnością zrobi niemałe wrażenie podczas spotkania w gronie rodziny i znajomych. Te przepyszne mule są podawane w ich własnych muszelkach! Dokładnie tak! Wierz mi na słowo, jeszcze długo po skosztowaniu tych wyśmienitych muli, Twoja rodzina i przyjaciele będą wspominać ich wyjątkowy smak i z pewnością nie zapomną, kto przygotował je specjalnie dla nich.
- Przygotowanie: 1 godz. 10 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Mule czyścimy pod bieżącą wodą. Następnie przesypujemy je do większego garnka, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu. Są gotowe, gdy muszelki pod wpływem temperatury się otworzą.
2Następnie przesypujemy je do większego garnka, przykrywamy pokrywką i stawiamy na ogniu. Są gotowe, gdy muszelki pod wpływem temperatury się otworzą.
3Następnie odrywamy każdą muszelkę, wyjmujemy z nich mule i kroimy na małe kawałki. Muszelki odstawiamy.
4Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złocisty kolor na odrobinie oleju. Solimy i pieprzymy do smaku, następnie odstawiamy do przestygnięcia.
5Na patelni roztapiamy margarynę i dodajemy mąkę. Robimy zasmażkę II stopnia.
6W garnku grzejemy mleko.
7Gdy mleko będzie gorące, dodajemy łyżkę mleka na patelnię z zasmażką i energicznie mieszamy.
8Robimy to raz jeszcze, po czym wlewamy wszystko do garnka z gorącym mlekiem i bardzo energicznie całość mieszamy.
9Gdy całość zgęstnieje do konsystencji budyniu, dodajemy gałkę muszkatołową, wcześniej smażoną cebulę z przyprawami i mule.
10Wszystko dokładnie mieszamy.
11Gotujemy przez 5min na małym ogniu ciągle mieszając. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.
12Masę nakładamy łyżką do odstawionych wcześniej muszelek. Maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. Po zarumienieniu wyciągamy na tackę z papierem do odsączenia tłuszczu.
Gotowe! Smacznego
Porada:
Po wlaniu zasmażki do mleka należy natychmiast mieszać całość szybkimi ruchami w jednym kierunku, ponieważ zbyt wolne lub późne mieszanie może zważyć sos.