Krem z ricotty z jabłkami – Crema de ricota con manzana
Przez a.dej Desery Śmietana, Jabłka, Cukier Smażenie, Chłodzenie
25 stycznia, 2022
Ten orzeźwiający deser perfekcyjnie wpisuje się w hiszpańskie menu! Zimny i nie za słodki przysmak w gorący dzień jest dobrą alternatywą dla klasycznych lodów!
- Przygotowanie: 55 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
Przygotowanie kremu z ricottą.
1Mocno schłodzoną wcześniej śmietankę ubić aż osiągnie gęstą konsystencję, a następnie zakryć folią i odstawić do lodówki.
2W misce wymieszać razem ricottę, jogurt, cukier oraz drobno startą skórkę z cytryny.
3Do wymieszanych składników powoli dodawać ubitą wcześniej śmietanę delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem zafoliować i odstawić do lodówki.
Przygotowanie musu jabłkowego.
1Obrać i pokroić w kostkę jabłka, usuwając wcześniej ich środek oraz pestki. Następnie prażyć je na małym ogniu razem z sokiem z cytryny i cukrem.
2Kiedy jabłka będą już bardzo miękkie zdjąć z ognia i przetrzeć całość przez sitko, aby uzyskać gładki mus. Później odstawić go do wystygnięcia.
Przygotowanie górnej warstwy deseru.
1Jabłka pokroić w dobrną kostkę.
2Orzechy laskowe pokroić na drobniejsze kawałki.
3Pokrojone orzechy i cukier smażyć na patelni do momentu aż się skarmelizują. Następnie odłożyć do wystygnięcia.
Serwowanie deseru.
1Do serwowania deseru użyj przeźroczystych szklanek.
2Jako pierwszą warstwę ułóż ostudzony mus jabłkowy.
3Następnie nakładaj krem z ricotty.
4Na samą górę nałóż pokrojone w kostkę jabłka oraz skarmelizowane orzechy. Dla ozdoby połóż listek mięty.
W górnej warstwie deseru są pokrojone w kostkę jabłka. Jeżeli masz więcej czasu jabłka możesz pokroić w cienkie plastry i upiec w piekarniku otrzymując w ten sposób jabłkowe chipsy!