Ładowanie strony…

GAZPACHO SEFARDI

Przez d.kolecka  

13 października, 2019

Gazpacho Sefardi to typowe danie dla społeczności Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tereny Półwyspu Iberyjskiego. Jest to potrawa prosta i łatwa w przygotowaniu, bazująca na lokalnych produktach, charakterystycznych dla Hiszpanii, ale także dla kuchni żydowskiej. Gazpacho to inaczej zimna zupa, która gasi pragnienie w upalne dni, jest świeża i orzeźwiająca.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 2-3 porcje

Sposób przygotowania

1Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę, a miętę i kolendrę drobno posiekać.

2Orzechy włoskie i rodzynki moczyć w ciepłej wodzie ok. 30 minut, a później posiekać.

3Następnie przełożyć wszystko do miski, dodać kefir, wodę i wymieszać.

4Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wlać oliwę.

5Tak gotowy chłodnik zostawić na minimum dwie godziny w lodówce.

Składniki

2 ogórki

1 mała cebula

1 pęczek mięty

1 pęczek kolendry

1 pęczek rzodkiewki

250 g kefiru

0,5 szklanki wody

0,5 szklanki orzechów włoskich

szczypta białego pieprzu

szczypta gruboziarnistej soli

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka cukru

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.