Gazpacho Sefardi to typowe danie dla społeczności Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tereny Półwyspu Iberyjskiego. Jest to potrawa prosta i łatwa w przygotowaniu, bazująca na lokalnych produktach, charakterystycznych dla Hiszpanii, ale także dla kuchni żydowskiej. Gazpacho to inaczej zimna zupa, która gasi pragnienie w upalne dni, jest świeża i orzeźwiająca.
Przygotowanie: 40 min
Liczba porcji: 2-3 porcje
Sposób przygotowania
1Umyte warzywa pokroić w drobną kostkę, a miętę i kolendrę drobno posiekać.
2Orzechy włoskie i rodzynki moczyć w ciepłej wodzie ok. 30 minut, a później posiekać.
3Następnie przełożyć wszystko do miski, dodać kefir, wodę i wymieszać.
4Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wlać oliwę.
5Tak gotowy chłodnik zostawić na minimum dwie godziny w lodówce.