Ensalada Rusa
Przez j.bishara-brzecka Sałatki Jajka, Tuńczyk, Warzywa, Ziemniaki Gotowanie, Na surowo
15 lutego, 2020
Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.
- Przygotowanie: 45 min
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 3
Sposób przygotowania
1Zagotować ziemniaki i marchewkę w całości bez obierania.
2Zagotować jajka na twardo.
3Po zagotowaniu i ostudzeniu warzyw należy je obrać i pokroić w drobną kostkę.
4Ugotowane białka należy pokroić w taką samą kostkę jak warzywa ( żółtka nie używamy do sałatki ), następnie kroimy ogórki w kostkę 2-3 mm i dodajemy do miski z warzywami i białkiem, dodajemy rozdrobniony tuńczyk, sok z ogórków , oliwę i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
5Odkładamy na kilka godzin do lodówki aby składniki dobrze się połączyły.
6Po wyjęciu z lodówki dodajemy majonez i ponownie mieszamy.
7Sałatkę można podawać z paluszkami chlebowymi. Smacznego!
Bardzo ważne jest dodanie wody z ogórków do sałatki ponieważ to nadaje jej nieco kwaskowatego, charakterystycznego smaku.