Ładowanie strony…

Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza

Przez k.jagiello  ,   , , ,   ,

18 czerwca, 2018

Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.

  • Przygotowanie: 1 godz.
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Ugotuj ziemniaki, ostudź i przeciśnij je przez praskę.

2Dorsza podziel na małe kawałki.

3Posiekaj drobno pietruszkę.

4Czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oliwy.

5W misce połącz ze sobą dorsza, ziemniaki, dodaj pietruszkę, czosnek i jajko. Dopraw do smaku solą i pierzem.

6W osobnej misce przygotuj mąkę.

7Przy pomocy dwóch łyżek formuj pulpety. Następnie obtaczaj w mące.

8Smaży w oleju rozgrzanym do 180 stopni, aż do momentu zezłocenia.

Jeśli masa jest za rzadka, należy dodać więcej mąki.
Można dla urozmaicenia smaku dodać trochę orzeszków piniowych.

Składniki

300 g dorsza

2 ząbki czosnku

100 g ugotowanych ziemniaków

100 g mąki

1 sztuka jajka

garść natki pietruszki

olej i oliwa do smażenia

sól, pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.