Buñuelos de bacalao – pulpety z dorsza
Przez k.jagiello Ryby i owoce morza, Tapas - przystawki Dorsz, Jajka, Ryby, Ziemniaki Gotowanie, Smażenie
18 czerwca, 2018
Buñuelos jest to potrawa typu tapas, której głównym składnikiem jest dorsz. Przygotowywana jest w kuchni śródziemnomorskiej. Przepisy różnią się w zależności z jakiego kraju pochodzą. W Hiszpanii i Portugalii przygotowuje się je na bazie ugotowanych ziemniaków oraz dorsza z solanki, który następnie jest dzielony na małe kawałki. Czynność ta nazywa się esqueixat.
Przepis sięga aż XIII wieku, za czasów panowania króla Fernando III, kiedy w Sevilli panował deficyt żywności. Ze względu na to wykorzystano dostępne zasoby dorsza i mąki, w ten sposób powstało jedno z dań typowych dla Hiszpanii.
- Przygotowanie: 1 godz.
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Ugotuj ziemniaki, ostudź i przeciśnij je przez praskę.
2Dorsza podziel na małe kawałki.
3Posiekaj drobno pietruszkę.
4Czosnek posiekaj i podsmaż na 2 łyżkach oliwy.
5W misce połącz ze sobą dorsza, ziemniaki, dodaj pietruszkę, czosnek i jajko. Dopraw do smaku solą i pierzem.
6W osobnej misce przygotuj mąkę.
7Przy pomocy dwóch łyżek formuj pulpety. Następnie obtaczaj w mące.
8Smaży w oleju rozgrzanym do 180 stopni, aż do momentu zezłocenia.
Jeśli masa jest za rzadka, należy dodać więcej mąki.
Można dla urozmaicenia smaku dodać trochę orzeszków piniowych.