Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami
Przez a.wolowiec Desery Cukier, Jajka, Owoce, Pomarańcze Gotowanie, Pieczenie
8 lutego, 2022
Puszyste ciasto biszkoptowe z pomarańczami i migdałami jest przygotowane z gotowanych owoców i mąki migdałowej. To połączenie zapewnia nam soczysty, świeży kęs o wyraźnie zaznaczonym pomarańczowym smaku.
- Przygotowanie: 1 godz. 35 min
- Gotowanie: 50 min
Sposób przygotowania
Puree z pomarańczy:
1Na patelni roztapiamy masło z łyżką cukru.
2Pomarańcze wraz ze skórką kroimy w niewielką kostkę
3Pokrojone pomarańcze smażymy przez około pół godziny. W trakcie gotowania dolewamy odrobinę wody.
4Po ostudzeniu, blendujemy owoce na pastę.
Przygotowanie Ciasta
1Rozdzielamy żółtka od białek.
2Ubijamy białka, a następnie dodajemy połowę cukru.
3Żółtka ucieramy z resztą cukru.
4Dodajemy puree z pomarańczy do żółtek.
5Delikatnie mieszając, dodajemy pianę z białek.
6Gdy całość jest dokładnie wymieszana, przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy przez 45 minut przy 180 stopniach.
Na koniec polewamy lukrem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 😋