Głównym składnikiem zupy jest krew kurza w formie stałej, która została otrzymana w procesie odparowywania wody. Krew taką można otrzymać w supermarkecie. Jest to produkt ogólnodostępny w Hiszpanii. Zupę tę przygotowywałem w restauracji ,,Sucar" w której odbywałem praktyki. Jest to jeden ze specjałów tej restauracji.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 45 min
Liczba porcji: 8
Sposób przygotowania
1Posiekany czosnek zrumień od zimnej oliwy na złoty kolor.
2Dodaj pokrojoną w julienkę cebulę smaż aż cebula się skarmelizuję .
3Dodaj oregano ,liść laurowy i ziele angielskie.
4Dodaj krew pociętą w kostkę 2cm na 2 cm.
5Dodaj 1 łyżkę papryki słodkiej i zalej białym winem ,gotuj aż alkohol wyparuje.
6Zalej wszystko wywarem i gotuj pół godziny, dopraw do smaku solą i pieprzem.