Ładowanie strony…

Salpicon de Mejillones

Przez k.tyrka    , ,   

30 września, 2019

Przed przyjazdem do Hiszpanii nie miałem dużej styczności z owocami morza i postanowiłem to nadrobić. Przedstawiam łatwy przepis na ciekawy starter który osobiście przypadł mi do gustu.

  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Dokładnie myjemy muszle i odcinamy nóżki.

2Muszle wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tyle żeby zakryć muszle) i gotujemy pod przykryciem

3W międzyczasie kroimy warzywa w drobną kostkę, mieszamy i dodajemy oliwę i winegret oraz pieprz i sól do smaku.

4Gotowe muszle powinny się otworzyć, te zamknięte wyrzucamy. Resztę muszli studzimy. Następnie oddzielamy pustą część skorupy i zostawiamy tylko tą z małżem.

5Nakładamy przygotowane warzywa do muszli i gotowe.

Składniki

100 g małży

1 pomidor

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

1 cebula czerwona

60 ml oliwy z oliwek

60 ml Vinagre de Jerez

1 szczypta pieprzu

1 szczypta soli

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.