Risotto z kalmarów
Przez i.solodovnyk Ryby i owoce morza Jabłka, Kalmary, Mleko, Pomarańcze, Szpinak Gotowanie, Smażenie, Blanszowanie
30 października, 2019
Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.
- Przygotowanie: 25 min
- Gotowanie: 50 min
Sposób przygotowania
1Dobrze umyć kalmary i wyczyścić. Głowy kalmarów zostawić.
2Do garnka wlać mleko i podgrzać.
3Dodać do mleka skrobię, skórkę pomarańczy, limonki, jabłka i trawę cytrynową.
4Doprowadzić do zagotowania i blanszować przez 15 minut.
5Mięso kalmarów skroić w drobną kostkę, posolić i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju przez 3-4 minuty.
6Mleko odcedzić i dodajemy do garnka zblanszowane kalmary. Dusimy razem przez 5-7 minut i odstawiamy z ognia.
7Rozgrzać w garnku olej i usmażyć głowy kalmarów do złocistego koloru. Odłożyć na ręcznik papierowy.
8Serwujemy danie w głębokim talerzu i dekorujemy szpinakiem, tartą skórką z limonki i usmażonymi głowami kalmarów.