Ładowanie strony…

Picanha fantastyczna

Przez p.witek    , ,   ,

7 listopada, 2019

Picanha, jest to wołowe mięso biodrowe; nazwa pochodzi od słowa "picana", czyli słupa używanego przez farmerów hodujących bydło w południowej Portugalii i Hiszpanii; technika hodowlana została następnie przeniesiona do Brazylii, skąd pochodzi nasze tytułowe danie.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 10 min

Sposób przygotowania

1Stek smażyć przez 3min.(zależnie od upragnionego poziomu) z każdej strony na patelni bądź płycie grzewczej (po tym opcjonalnie można go wrzucić do nagrzanego do 200)

2Ziemniaka pokroić w łódeczki (gajo) i wraz z papryczkami usmażyć na głębokim oleju;

3Gotowy stek pokroić w plastry i skropić sosem demi glace.

4Wydanie wg uznania bądź załączonego zdjęcia.

Sos demi glace (czas przygotowania około 30 godzin):

1Kości i warzywa upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Czas pieczenia około 60 minut.

2Dodaj pieczone składniki do garnka z 4 litrami wody. Gotuj powoli na wolnym ogniu.

3Gdy woda wygotuje się o połowę uzupełnij ją. Gotuj tak uzupełniając wodą minimum 24 godziny. Na końcu powinno połowę garnka płynu (licząc warzywa i kości).

4Przecedź płyn i przelej do mniejszego garnka. Dolej butelkę wina i redukuj na wolnym ogniu do osiągnięcia sosu w ilości około pół litra.

autorzy:
Konrad i Piotr

Składniki

1 sztuka steku picanha

1 ziemniak

3 papryczki jalapeno

sos demi glace

2 kg pociętych kości wołowych ze szpikiem

0,5 kg marchewki

0,5 kg pietruszki

0,5 kg selera naciowego

0,5 kg cebuli

1 główka czosnku

10 litrów wody

0,5 litra czerwonego wytrawnego wina

0,5 łyżki soli

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.