Picanha fantastyczna
Przez p.witek Mięso Papryka, Wołowina, Ziemniaki Gotowanie, Smażenie
7 listopada, 2019
Picanha, jest to wołowe mięso biodrowe; nazwa pochodzi od słowa "picana", czyli słupa używanego przez farmerów hodujących bydło w południowej Portugalii i Hiszpanii; technika hodowlana została następnie przeniesiona do Brazylii, skąd pochodzi nasze tytułowe danie.
- Przygotowanie: 20 min
- Gotowanie: 10 min
Sposób przygotowania
1Stek smażyć przez 3min.(zależnie od upragnionego poziomu) z każdej strony na patelni bądź płycie grzewczej (po tym opcjonalnie można go wrzucić do nagrzanego do 200)
2Ziemniaka pokroić w łódeczki (gajo) i wraz z papryczkami usmażyć na głębokim oleju;
3Gotowy stek pokroić w plastry i skropić sosem demi glace.
4Wydanie wg uznania bądź załączonego zdjęcia.
Sos demi glace (czas przygotowania około 30 godzin):
1Kości i warzywa upiecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Czas pieczenia około 60 minut.
2Dodaj pieczone składniki do garnka z 4 litrami wody. Gotuj powoli na wolnym ogniu.
3Gdy woda wygotuje się o połowę uzupełnij ją. Gotuj tak uzupełniając wodą minimum 24 godziny. Na końcu powinno połowę garnka płynu (licząc warzywa i kości).
4Przecedź płyn i przelej do mniejszego garnka. Dolej butelkę wina i redukuj na wolnym ogniu do osiągnięcia sosu w ilości około pół litra.
autorzy:
Konrad i Piotr