Makaron z krewetkami w sosie maślano-winnym
Przez p.witek Makaron Krewetki, Pomidory Smażenie
3 października, 2019
Danie przygotowane ze składników znalezionych w lodówce, w czasie sjesty podczas praktyk.
Pożywny, szybki a przede wszystkim smaczny makaron który można przygotować w kilka chwil wolnego czasu.
- Przygotowanie: 10 min
- Gotowanie: 10 min
- Liczba porcji: 1
Sposób przygotowania
1Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
2Krewetki obsmażyć z dwóch stron, na małej ilości oliwy, z dodatkiem czosnku, pietruszki i pomidorków.
3Krewetki zalać winem
4Po częściowym odparowaniu wina dodać masło i zagęścić nim sos do otrzymania odpowiedniej konsystencji
5Sos doprawić przyprawami do smaku
6Wrzucić makaron, wymieszać
7Podać i udekorować kilkoma listkami świeżej roszpunki
(Opcjonalnie)
W przypadku dania przedstawionego na zdjęciu został użyty puder z jamon serrano.
Przygotowanie pudru:
Jamon serrano pieczemy do uzyskania suchych plastrów.
Po wystudzeniu blendujemy do uzyskania konsystencji pudru.