Faszerowane Kalmary
Przez d.ciepielski Kalmary Smażenie
14 maja, 2017
Kalmary to bardzo popularny produkt w kuchni regionalnej Walencji. Podawane są w różnoraki sposób w wielu restauracjach, od sosów aż po panierowane w mące krążki. Dzisiaj przedstawię przepis na kalmary w sosie z atramentu i pora, danie bardzo popularne w tej części Hiszpanii.
- Przygotowanie: 20 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 2
Sposób przygotowania
1Czyścimy kalmary, oddzielamy macki od reszty.
2Cebulę i jabłko kroimy w Bronoise i podsmażamy na oliwie , następnie nadziewamy farszem kalmary i zamykamy wykałaczką.
3Pora kroimy w cienkie paski i podsmażamy 5 minut na patelni.
4Nadziane kalmary dodajemy do pora i smażymy do momentu uzyskania ciemniejszego koloru skórki.
5Dodajemy białe wino, dusimy 5 minut i dolewamy atrament z ośmiornicy.
6Doprawiamy solą do smaku. Całość smażymy około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.
7Do garnka wlewamy olej i czekamy aż mocno się rozgrzeje. W międzyczasie macki kalmarów obtaczamy w mące. Wrzucamy macki na głęboki olej i smażymy do momentu zbrązowienia.
8Kalmary wyjmujemy z garnka, pozostały sos wylewamy na talerz. Kładziemy kalmary na sosie i posypujemy zielonym groszkiem i panierowanymi mackami.
El niño
2 czerwca, 2017
Atrament z kalamarnicy chyba powinien byc😛