Dorsz po baskijsku
Przez b.pacyga Ryby i owoce morza Dorsz Smażenie
28 czerwca, 2019
Dorsz po baskijsku w sosie pil pil. Jest to tradycyjne danie kuchni baskijskiej czyli północnej części Hiszpanii. Dorsz pil pil jest podawany jako główne danie, zwłaszcza w święta wielkanocne w czasie których gra główną role zupełnie jak polski karp, tylko że w Święta Bożego Narodzenia 🙂
- Przygotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 3-4
Sposób przygotowania
1Pokroić dorsza na mniejsze porcje
2Czosnek obrać i pokroić w plasterki
3Papryczkę pokroić w krążki
4Podsmażyć czosnek i oliwę na całej ilości oliwy i ściągnąć z patelni
5Dodać dorsza i bardzo powoli smażyć nie przekraczając temp 70 stopni
6Smażącego się dorsza nie obracamy ale co chwile należy energicznie poruszać patelnią to pozwoli na uwolnienie się kolagenu z pod skory dorsza dzięki czemu nasz sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencje , proces smażenie powinien trwać ok 20 min
7Gdy ryba będzie gotowa możemy ja wyjąc a następnie do dodać do sosu wcześniej podsmażony czosnek i papryczkę , wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki
8Ja swojego dorsza podaje z pieczonymi szparagami i pieczonymi ziemniaczkami