Ładowanie strony…

Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym

Przez p.klamerus  ,   ,   ,

8 lutego, 2022

Pyszne danie orientalne, które przygotowywaliśmy na zajęciach w szkole Altaviana w ramach udziału w projekcie "Gotuj po hiszpańsku"

  • Przygotowanie: 1 godz. 5 min
  • Gotowanie: 35 min
  • Liczba porcji: 5 porcji

Sposób przygotowania

1Zalej pomidory wrzątkiem, po ok 30 sekundach odcedź wodę i obierz pomidory ze skórki

2Szczyptę szafranu zalej 100ml gorącej wody, przykryj i odstaw do zaparzenia

3Rozgrzej suchą patelnie i praż na niej płatki migdałowe do uzyskania lekko brązowej barwy

4Obierz czosnek, imbir, cebule i chilli a następnie pokrój w drobną kostkę

5W litrze wody ugotuj 500g ryżu

6Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj curry, kumin, gorczyce, następnie do przypraw dodaj cebule, czosnek, imbir i chilli. Całość podsmaż ok. 3min

7Dodaj obrane wcześniej pomidory, mleko kokosowe, chutney z mango, napar z szafranu i gotuj na małym ogniu przez około 20min mieszając od czasu do czasu, aż do odparowania większości płynu

8Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem ryżu. Udekoruj migdałami.

9Smacznego!!

Składniki

1,2 kg pomidorów koktajlowych

1 szczypta szafranu

20 g migdałów (płatki)

4 ząbki czosnku

2 sztuki czerwonej papryczki chilli

szczypta imbiru

20 ml oliwy z oliwek

szczypta proszku Curry

1 sztuka cebula

1 łyżeczka gorczycy

1 łyżeczka kuminu

400 g mleka kokosowego

2 łyżeczki chutney mango

500 g ryżu białego

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.