Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym
Przez p.klamerus Ryż, Wegetariańskie Pomidory, Ryż Gotowanie, Blanszowanie
8 lutego, 2022
Pyszne danie orientalne, które przygotowywaliśmy na zajęciach w szkole Altaviana w ramach udziału w projekcie "Gotuj po hiszpańsku"
- Przygotowanie: 1 godz. 5 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 5 porcji
Sposób przygotowania
1Zalej pomidory wrzątkiem, po ok 30 sekundach odcedź wodę i obierz pomidory ze skórki
2Szczyptę szafranu zalej 100ml gorącej wody, przykryj i odstaw do zaparzenia
3Rozgrzej suchą patelnie i praż na niej płatki migdałowe do uzyskania lekko brązowej barwy
4Obierz czosnek, imbir, cebule i chilli a następnie pokrój w drobną kostkę
5W litrze wody ugotuj 500g ryżu
6Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj curry, kumin, gorczyce, następnie do przypraw dodaj cebule, czosnek, imbir i chilli. Całość podsmaż ok. 3min
7Dodaj obrane wcześniej pomidory, mleko kokosowe, chutney z mango, napar z szafranu i gotuj na małym ogniu przez około 20min mieszając od czasu do czasu, aż do odparowania większości płynu
8Podawaj na płaskim talerzu z dodatkiem ryżu. Udekoruj migdałami.
9Smacznego!!