Ładowanie strony…

Albondigas – klopsy inaczej

Przez k.zabaglo      ,

6 grudnia, 2016

Słowo ALBONDIGAS (klopsy) wywodzi się z arabskiego al-bunduga "kula". Dokumenty na temat jedzenia w Hiszpanii albondigas sięgają XII i XIII wieku. Klopsy można przyrządzić z każdego rodzaju mięsa mielonego lub ryb, występuje tez w wersji wegetariańskiej.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 30 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

Masa na klopsy

1Drobno kroimy czosnek, cebule, zioła

2Na tarce z grubymi oczkami trzemy pomidora

3Mieszamy wszystkie składniki z mięsem mielonym

4Wyrabiamy masę aż wszystko się połączy

5Formujemy małe kuleczki

Klopsy i sos

1Mięso obsmażamy na oleju w rondelku

2Wlewamy 2 starte pomidory i dalej smażymy

3Do podsmażki wlewamy przecier pomidorowy, bulion, przyprawiamy

4Dusimy na małym ogniu 30-45min

mięso formuj w małe kulki, szybciej się ugotują i będą smaczniejsze,
do masy można dodać drobno pokrojoną paprykę czerwoną, która nadaje ciekawego smaku,
wybierz dwa ładne kawałki mięsa i zmiel sam,
kulki mięsne można na pewien czas wyjąć z rondelka i odstawić na talerz i następnie robić sos, ułatwia to proces smażenia i w ten sposób nie uszkodzisz kulek z mięsa
Pamiętaj! wszystko smażymy i dusimy w jednym rondelku, żeby nie stracić smaków.

Składniki

Masa na klopsy

500 gram mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

2 ząbki czosnku

mała cebula

pomidor

świeże zioła np. kolendra, pietruszka

sól, pieprz

szczypta mąki kukurydzianej

bułka tarta

jajko

Sos

2 pomidory

przecier pomidorowy

sol, pieprz

bulion

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.