Magia jakości i smaku
Miasto łączące wiele kultur
Walencja – mały skrawek Hiszpanii, w którym zakochałem się od pierwszej chwili. Niezwykłe miasto łączące wiele kultur, smaków i krajobrazów. Jeżeli ktoś zastanawia się, czy wyjechać w góry, czy nad morze to polecam jechać do Walencji!!!
Jestem bardzo wdzięczny losowi, że dostałem się do tego projektu, który otworzył przede mną – czyli przed skromnym chłopakiem z niewielkiej wsi, wiele możliwości. Mam szansę poznać tutejsze tradycje i obyczaje. Najbardziej cieszy mnie możliwość poznawania hiszpańskiej kuchni, na którą już teraz patrzę inaczej. Wcześniej kojarzyła mi się przede wszystkim z gazpacho, chorizo, wykwintnymi winami i paella. Dotarło do mnie, że istotą jest wydobycie jak największej ilości smaków z produktów, dzięki czemu używa się mniej przypraw i minimalizuje straty warzyw i owoców (Hiszpanie to naprawdę oszczędny naród). Co więcej, nadaje to potrawom nieziemskich cech organoleptycznych.
Sekret Jamón ibérico
O tutejszej kuchni można by pisać bez końca, jednak ja chciałbym przybliżyć temat lokalnych wyrobów wędliniarskich. Wchodząc do carnicerí można dostać prawdziwego zawrotu głowy. Chorizo, fuet, jamón serrano to jedne z licznych wędlin w Hiszpanii. Jednak najbardziej moje serce skradła jamón ibérico. Szynka ta nie należy do tanich, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy za ten niepowtarzalny smak. Do wytwarzania jamón ibérico używa się mięsa świń czystej rasy iberyjskiej. Sekret wyjątkowego smaku tej szynki tkwi przede wszystkim w zrównoważonej diecie. Świnie odżywiają się głównie żołędziami, ale także ziołami, takimi jak rozmaryn i tymianek, korzeniami oraz oliwkami. Proces dojrzewania może trwać nawet do 30 miesięcy, ale czas poświęcony tej szynce nie bez powodu sprawił, że jest ona zaliczana do gastronomicznych produktów klasy gourmet. Tak jak wspominałem wyżej, jamón ibérico nie należy do tanich dlatego przed kupnem można poprosić o spróbowanie.
Podsumowując, przyjeżdżając do Walencji w celach turystycznych warto zainteresować się lokalnymi wyrobami oraz tajnikami kuchni Hiszpańskiej.