Fideua de Pato czyli makaron z kaczką
Przez p.musial Makaron Grzyby, Kaczka Gotowanie, Smażenie
8 sierpnia, 2017
Fideua de pato, którą przyrządziliśmy jest pochodną potrawy paella. Fideua to rodzaj makaronu, jest bardzo cienki i krótki. Ale zamiast ryżu dodaje się właśnie krótki makaron, natomiast jeśli chodzi o resztę składników. Ogólnie danie pochodzi z Walencji. Jest to potrawa stworzona przez rybaków. Po złowieniu, kiedy został nadmiar owoców morza, a nie mogli ich sprzedać postanowili zrobić z nich paella. Ponieważ nie mieli ryżu, zastąpili go makaronem.
Fideua podawana jest często na niedzielny obiad.
- Przygotowanie: 50 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Zaczynamy od wygotowania bulionu z kości, do którego dodajemy liście laurowe, barwnik oraz rozmaryn.
2Na paella wylewamy oliwę i posypujemy solą, po czym dodajemy zasmażkę: paprykę pokrojoną w brunoise, posiekany czosnek oraz małe fragmenty podgardla.
3Kilka minut później dodajemy grzyby.
4Wszystko smażymy, aż mięso zacznie się złocić.
5Wrzucamy rozdrobnioną kaczkę, smażymy ją około dwóch, trzech minut.
6Następnie wrzucamy makaron i czekamy chwilę, mieszając go.
7Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów i kilka chwil później, bulionu, który zakryje makaron.
8Teraz zostaje ostatni krok, cierpliwość. Czekamy, aż ryż wchłonie całość bulionu (Ważne jest, aby nie mieszać zawartości paella'i). Kiedy to nastąpi, wyłączamy palnik i czekamy chwilę. Kiedy makaron pnie się ku górze, danie jest dobrze zrobione.
Fideua można przyrządzić warzywną, mięsną lub mieszaną. Makaron Fideua jest rzadko spotykany w polskich sklepach, dlatego można zastąpić je cienkim spaghetti pociętym na ok 2 cm.
smacznego!