Ładowanie strony…

Fideua de Pato czyli makaron z kaczką

Przez p.musial    ,   ,

8 sierpnia, 2017

Fideua de pato, którą przyrządziliśmy jest pochodną potrawy paella. Fideua to rodzaj makaronu, jest bardzo cienki i krótki. Ale zamiast ryżu dodaje się właśnie krótki makaron, natomiast jeśli chodzi o resztę składników. Ogólnie danie pochodzi z Walencji. Jest to potrawa stworzona przez rybaków. Po złowieniu, kiedy został nadmiar owoców morza, a nie mogli ich sprzedać postanowili zrobić z nich paella. Ponieważ nie mieli ryżu, zastąpili go makaronem.

Fideua podawana jest często na niedzielny obiad.

  • Przygotowanie: 50 min
  • Liczba porcji: 4

Sposób przygotowania

1Zaczynamy od wygotowania bulionu z kości, do którego dodajemy liście laurowe, barwnik oraz rozmaryn.

2Na paella wylewamy oliwę i posypujemy solą, po czym dodajemy zasmażkę: paprykę pokrojoną w brunoise, posiekany czosnek oraz małe fragmenty podgardla.

3Kilka minut później dodajemy grzyby.

4Wszystko smażymy, aż mięso zacznie się złocić.

5Wrzucamy rozdrobnioną kaczkę, smażymy ją około dwóch, trzech minut.

6Następnie wrzucamy makaron i czekamy chwilę, mieszając go.

7Kolejnym krokiem jest dodanie pomidorów i kilka chwil później, bulionu, który zakryje makaron.

8Teraz zostaje ostatni krok, cierpliwość. Czekamy, aż ryż wchłonie całość bulionu (Ważne jest, aby nie mieszać zawartości paella'i). Kiedy to nastąpi, wyłączamy palnik i czekamy chwilę. Kiedy makaron pnie się ku górze, danie jest dobrze zrobione.

Fideua można przyrządzić warzywną, mięsną lub mieszaną. Makaron Fideua jest rzadko spotykany w polskich sklepach, dlatego można zastąpić je cienkim spaghetti pociętym na ok 2 cm.

smacznego!

Składniki

400 g makaronu fideua

120 g pomidorów

0,5 czerwonej papryki

2-3 ząbki czosnku

bulion na kości

250 g podgardla

250 g kaczki z puszki, rozdrobnionej i pozbawione kości

250 g grzybów

1-2 liście laurowe

szczypta rozmarynu

sól

barwnik spożywczy

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.