Smażony chlebek miodowy z konfitutarą jabłkową, serem i rozmarynem – Pan Frito de miel con confiutarade manzana,queso idiazábal y romero
Przez k. then Desery Jabłka, masło Smażenie
19 lipca, 2021
Przedstawiam Wam bardzo ciekawą, smaczną i szybką w przygotowaniu propozycję deseru. Potrzebujemy tylko kilku składników, które zazwyczaj znajdują się w każdej polskiej kuchni.
- Przygotowanie: 30 min
- Gotowanie: 15 min
Sposób przygotowania
1Z chleba wycinamy okrągłe talarki ( z samego środka) najlepiej używając do tego ringu.
2Jabłka obieramy, wyciągamy środek, i kroimy na tzw. łódki.
3Na rozgrzaną patelnie układamy wycięte krążki chleba po chwili dodajemy odrobinę masła.
4Gdy nasz chlebek będzie złocisty należy dodać łyżkę lub dwie miodu i zostawić chwilkę na patelni.
5Chlebek przekładamy na talerz.
6Na tej samej rozgrzanej patelni należy przygotować jabłka.
7Wkładamy na patelnię resztę masła i układamy na nią pokrojone w łódeczki jabłka.
8 Podsmażamy i dodajemy kolejne łyżki miodu tak żeby utworzył nam się sos. Pod koniec dodajemy do sosu gałązki rozmarynu.
9Jabłka przekładamy na chlebek, polewamy sosem.
10Całość zdobimy serem wędzonym.
Smacznego!