Schab iberyjski z karmelizowanym batatem
Przez j.michalewski Mięso Wieprzowina Smażenie, Blanszowanie
16 maja, 2019
Wchodząc do carniceria (sklep mięsny), zobaczyłem mięso wieprzowe, które wyróżniało się od innych pod względem zawartości tłuszczu i koloru. Bez dłuższych namysłów zakupiłem schab, by zobaczyć różnice między odmianą świni iberyjskiej a polskiej. Okazało się, że różnica jest ogromna: zarówno w smaku, jak i teksturze mięsa. Mała zawartość tuszy i przerostów powoduje, że mięso dobrze przyrządzone rozpuszcza się w ustach. Cieszę się, że będąc w Walencji miałem okazję spróbować schabu iberyjskiego.
- Przygotowanie: 4 godz. 10 min
- Gotowanie: 20 min
Sposób przygotowania
1Mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą. Zetrzeć imbir, zalać olejem słonecznikowym i odstawić do lodówki na 4 godziny.
2Bataty obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5-2mm i odłożyć do osolonej, zimnej wody.
3Zielone szparagi przekroić na pół, wyciągnąć pestki, zblanszowac i wstawić do wody z lodem.
4Rozgrzać olej na patelni, mięso smażyć 1 minutę, zdjąć z patelni, odczekać 5 minut i rozgrzać nowy tłuszcz. Dodać mięso i smażyć po drugiej stronie 2 minuty. Dodać masło, oblewać mięso masłem. Zdjąć z ognia i odstawić na 7 minut.
5W międzyczasie rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i smażyć bataty na dużym ogniu po 30 sekund z każdej strony. Pod koniec smażenia posmarować miodem po górnej stronie, oblać tłuszczem, zdjąć z patelni i odsuszyć ręcznikiem papierowym stronę nieposmarowaną miodem.
6Serwować z coral tuille, świeżymi ziołami lub kwaśną śmietaną.
Schab iberyjski cechuje się bardzo małą ilością tłuszczu, co wpływa na smak mięsa.