Rustido z karczochami i sepią
Przez g.oganezow Ryby i owoce morza Owoce morza, Pomidory, Ryby, Warzywa Gotowanie, Smażenie
2 maja, 2019
Rustido z karczochami i sepią jest przepisem, który powstał na bazie tradycyjnego, hiszpańskiego dania czyli Rustido con pollo. Poznałem to danie w restauracji Sucar w której odbywam praktyki. Danie zachwyciło mnie swoim smakiem, prostotą i połączyło wszystkie smaki Hiszpanii które dotychczas znałem w jednym. Jest to zdecydowanie moje ulubione danie z tego regionu świata.
- Przygotowanie: 20 min
- Gotowanie: 40 min
- Liczba porcji: 1
Sposób przygotowania
1Zaczniemy od przygotowania pasty , która nazywa się sofrito, używana jest dośyć często w kuchni hiszpańskiej do dań typu paella etc.
2Cebule kroimy w piórka, marchew obieramy i kroimy na średnie kawałki.
3Całą główkę czosnku przekrawamy na pół.
4Pomidory obieramy ze skórki, blendujemy.
5Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek po chwilowym podsmażeniu dodajemy cebulę i marchew, dodajemy paprykę słodką oraz pieprz, po podsmażeniu warzyw zalewamy całość zblendowanymi pomidorami, chwilę gotujemy, na końcu blendujemy na jednolitą masę.
6Po przygotowaniu sofrito wlewamy nieco oliwy na żeliwną , wysoką patelnie. Po podgrzaniu oliwy dodajemy młody czosnek chwile podsmażamy po czym dodajemy karczochy podsmażamy chwile, dodajemy sepie. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy 2 łyżki sofrito, mieszamy chwile przesmażamy razem, całość zalewamy fumetem i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji - potrawa powinna być dość gęsta.
*Karczochy po obraniu najlepiej włożyć do wody z cytryną, bądź pietruszką, aby uniknąć utlenienia czyli zmiany koloru.
*Oczyszczając sepie pamiętajmy o wyjęciu twardych elementów znajdujących się w pancerzu.
Potrawa może nie zachwyca swoim wyglądem ale zapewniam, jeśli jej spróbujecie, nie pożałujecie!