Ładowanie strony…

Rustido z karczochami i sepią

Przez g.oganezow    , , ,   ,

2 maja, 2019

Rustido z karczochami i sepią jest przepisem, który powstał na bazie tradycyjnego, hiszpańskiego dania czyli Rustido con pollo. Poznałem to danie w restauracji Sucar w której odbywam praktyki. Danie zachwyciło mnie swoim smakiem, prostotą i połączyło wszystkie smaki Hiszpanii które dotychczas znałem w jednym. Jest to zdecydowanie moje ulubione danie z tego regionu świata.

  • Przygotowanie: 20 min
  • Gotowanie: 40 min
  • Liczba porcji: 1

Sposób przygotowania

1Zaczniemy od przygotowania pasty , która nazywa się sofrito, używana jest dośyć często w kuchni hiszpańskiej do dań typu paella etc.

2Cebule kroimy w piórka, marchew obieramy i kroimy na średnie kawałki.

3Całą główkę czosnku przekrawamy na pół.

4Pomidory obieramy ze skórki, blendujemy.

5Rozgrzewamy oliwę dodajemy czosnek po chwilowym podsmażeniu dodajemy cebulę i marchew, dodajemy paprykę słodką oraz pieprz, po podsmażeniu warzyw zalewamy całość zblendowanymi pomidorami, chwilę gotujemy, na końcu blendujemy na jednolitą masę.

6Po przygotowaniu sofrito wlewamy nieco oliwy na żeliwną , wysoką patelnie. Po podgrzaniu oliwy dodajemy młody czosnek chwile podsmażamy po czym dodajemy karczochy podsmażamy chwile, dodajemy sepie. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy 2 łyżki sofrito, mieszamy chwile przesmażamy razem, całość zalewamy fumetem i redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji - potrawa powinna być dość gęsta.

*Karczochy po obraniu najlepiej włożyć do wody z cytryną, bądź pietruszką, aby uniknąć utlenienia czyli zmiany koloru.

*Oczyszczając sepie pamiętajmy o wyjęciu twardych elementów znajdujących się w pancerzu.

Potrawa może nie zachwyca swoim wyglądem ale zapewniam, jeśli jej spróbujecie, nie pożałujecie!

Składniki

180g sepii

2-3 karczochy

50g młodego czosnku

100ml wcześniej przygotowany fumet (hiszpański wywar rybny)

Sofrito:

4 marchewki

8 sztuk cebuli

1 główka czosnku

10 pomidorów obranych ze skórki

papryka słodka

pieprz

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.