Ładowanie strony…

Risotto z borowikami, szparagami i pastą truflową

Przez n.bulanowska    , , , ,

28 lutego, 2020

Lekkie, kremowe, aromatyczne risotto, które skradnie podniebienie każdego kto go spróbuje ! To nie jest do opisania, to jest do spróbowania 😉

Sposób przygotowania

Bulion z krewetek:

1Obieramy krewetki

2Pancerze wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem

3Podsmażamy je około 8 minut

4Zalewamy wodą do 1/3 wielkości garnka

5Gotujemy około 20 min

6Przecedzamy bulion, pancerze wyrzucamy

Przygotowanie składników:

1Siekamy cebulę

2Borowiki oraz pieczarki obieramy i kroimy w plasterki

3Szparagi kroimy na cienkie kawałki

WAŻNE : Zostawiamy kilka sztuk grzybów, szaragów oraz krewetek do dekoracji dania, które podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy sól i pieprz do smaku

Przygotowanie risotta

1Do garnka nalewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną wcześniej cebulę

2Gdy kolor cebuli będzie złocisty dodajemy pokrojone grzyby oraz szparagi.

3Zalewamy warzywa białym winem i smażymy je na dużym ogniu do czasu, aż alkohol wyparuje

4Dodajemy bulion warzywny, który możemy przygotować sami lub kupić już gotowy

5Zmniejszamy ogień i wsypujemy ryż

6Gdy zobaczymy, że do ryżu wsiąka nasz bulion, dolewamy po trochę bulionu z krewetek ( ok. 3 chochli bulionu)

7Dodajemy pastę truflową lub oliwę truflową, masło oraz parmezan

8Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem

9Dekorujemy danie

Delektujemy się niesamowitym smakiem. ¡Buen provecho!

Składniki

100 g ryżu arborio

0,5 sztuki cebuli

50 g borowików

50 g pieczarek

10 sztuk całych krewetek

300 ml bulionu warzywnego

2 łyżki masła

100 ml oleju truflowego lub 50 g pasty truflowej

10 sztuk zielonych szparagów

100 ml białego wina

100 ml oliwy

60 g parmezanu

sól / pieprz do smaku

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.