Ptyś z kremem z horchatą i nísperos
25 czerwca, 2019
Pomysł na nasze danie zrodził się z naszej pasji do słodyczy. Obydwie pracowałyśmy w cukierni i postanowiłyśmy przygotować wspólnie deser, w którym połączyłyśmy kuchnię hiszpańską i polską. Ten klasyczny deser postanowiłyśmy wzbogacić o produkty typowe dla Walencji. Podstawę kremu stanowiła horchata de chufas-popularny w okresie letnim napój, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Walencji. Słodycz kremu przełamałyśmy nísperos- kwaśnymi owocami, które w smaku przypominają połączenie śliwki i brzoskwini.
To danie to idealne połączenie naszych dotychczasowych doświadczeń z wiedzą, którą zdobywamy w Walencji.
- Przygotowanie: 1 godz. 5 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 30
Sposób przygotowania
Ciasto:
1Wodę z masłem i solą zagotować w garnku. Na wrzącą wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać ciasto łyżką, cały czas podgrzewając na ogniu przez około 2 - 3 minuty. Zdjąć z palnika i przestudzić. Po tym czasie zmiksować na małych obrotach z jajkami aż do uzyskania gładkiej masy: jajka dodajemy stopniowo.
2Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kółka o średnicy około 5cm.
3Piec w 200ºC przez około 25 - 30 minut aż ptysie będą ładnie zarumienione. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
1Zagotować w garnku 250ml horchaty z laską wanilii. Resztę napoju dobrze wymieszać z mąką pszenną i maizeną. Wyjąć wanilię z garnka, wydrążyć ze środka ziarenka i dodać z powrotem do garnka. Pozostałą część horchaty wlewać małym strumieniem, cały czas intensywnie mieszając, aż do zagotowania.
2Gotowy budyń przestudzić. Utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać budyń. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Owoce:
1Nísperos przeciąć na pół, wydrążyć pestkę. Obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Gotować w garnuszku z odrobiną wody i cukru, aż do miękkości. Uzyskany syrop można wykorzystać do lemoniady, albo do innego deseru.
Podanie:
1Upieczone ptysie przekroić na dwie części. Na dolną część ptysia wycisnąć niewielką ilość kremu, przy pomocy łyżki nałożyć owoce i dopełnić drugą warstwą kremu. Przykryć drugą częścią ciastka.
Przepis przygotowały:
Magdalena i Olga