Ładowanie strony…
potrawa kuchni hiszpańskiej
potrawa kuchni hiszpańskiej

Pollo en pepotoria – potrawka z kurczaka

Przez d.stoklosa    , ,   

31 maja, 2017

Pollo en pepotoria - potrawka z kurczaka podane w ciekawy sposób. Danie bogate w węglowodany. Smaczne i pożywne. Potrawa może przypaść do gustu osobom prowadzącym zdrowy i aktywny tryb życia. To dobry sposób na lunch lub obiad po treningu. Prażenie ryżu i dodanie pistacji oraz migdałów sprawia, że danie jest niezwykłe.

  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Pierś z kurczaka na samym początku myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy do złotego koloru.

2W międzyczasie możemy wstawić jajko gotujemy je na twardo.

3Kiedy kurczak już będzie podsmażony, wyciągamy go i szklimy na tej samej patelni pokrojoną cebule w piórka i czosnek (drobno posiekany). Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy kilka sekund razem.

4Dodajemy wino do kurczaka i redukujemy. Później dodajemy wodę i dusimy na małym ogniu.

5Doprawiamy solą, pieprzem i szafranem.

6Na drugiej patelni prażymy rozdrobniony chleb z migdałami.

7 Gdy jajko się ugotuje, oddzielamy żółtko od białka.

8Podprażoną mieszankę wsypujemy do moździerza z żółtkiem i tłuczemy drobno. Powstałą masę wsypujemy do naszej piersi.

9W garnku podprażamy ryż z rozdrobnionymi pistacjami i dolewamy wody dodajemy soli do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż będzie gotowy.

10Podajemy. Smacznego.

Jeżeli ktoś ma upodobania do ostrzejszych dań, można dodać 1 łyżeczkę musztardy lub kilka kropel sosu sojowego .

Składniki

600 g piersi z kurczaka

1 sztuka cebuli

2 sztuki ząbki czosnku

1 sztuka jajko

2 sztuki chleba

250 ml białego wina

250 ml wody

20 g migdałów

15 g pistacji

300 g ryżu

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.