Patatas Bravas – frytki po hiszpańsku
Przez s.michalczyk Tapas - przystawki Ziemniaki Smażenie
17 lutego, 2017
Patatas Bravas to najpopularniejsza hiszpańska przekąska serwowana w większości lokali. Bardzo często podawana jest jako tapas do piwa lub wina. Klasyczny sos pochodzi z Madrytu i został opatentowany w 1960 roku i składa się z sosu pomidorowego i cayenne.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
Patatas
1Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na gruba kostkę. Konfitujemy w temperaturze 65-75 stopni Celsjusza do zmięknięcia.
2Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Wyciągamy z oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
3Posypujemy solą i papryką w proszku. Podajemy w towarzystwie sosów.
All i oli
1Czosnek miażdżymy w moździerzu.
2Dodajemy żółtka i cały czas ucierając stopniowo dodajemy oliwy do momentu uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.
Salsa Brava
1Obraną i drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie.
2Po uzyskaniu złotego koloru dodajemy mąkę i paprykę w proszku. Całość przesmażamy i zalewamy przecierem pomidorowym i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem Cayenne.
3Na koniec wszystko blendujemy.
- W Walencji sos często przyrządza się z oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, octu i papryczki chili. Towarzyszy mu zazwyczaj sos all i oli z czosnku i oliwy z oliwek, który można przygotować na kilka sposobów: ręcznie w moździerzu, przy pomocy blendera lub thermomixa.
- W każdym lokalu przygotowuje się Patatas Bravas w inny sposób. Często ziemniaki wcześniej są gotowane a następnie smażone. Część lokali serwuje danie z jednym sosem podczas gdy inne podają go z dwoma.
- Najlepiej wybierać odmiany ziemniaków przeznaczonych do smażenia.