Pasta choux, jajka, masło, mąka, cukier, woda, gotowanie, pieczenie w wysokiej temperaturze, Na papierze do pieczenia zrobić małe kuleczki, bita śmietana
Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: 20 min
Liczba porcji: 8 porcji
Sposób przygotowania
1Doprowadzić do wrzenia wodę, masło, sól i cukier, zdjąć z ognia.
2Dodać mąkę i ponownie postawić na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu aż masa zacznie się oddzielać od garnka. Zdjąć z ognia. Przestudzić, wciąż mieszając.
3Dodać jajka jedno po drugim, dokładnie łącząc je z masą.
4Na papierze do pieczenia za pomocą rękawa kuchennego zrobić małe kuleczki, lub „paluszki” tudzież inne figury.
5Piec w nagrzanym piekarniku w 225°C aż staną się złociste. Uwaga! Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika.
6Przestudzić, przekroić i wypełnić bitą śmietaną. Po wierzchu posypać cukrem pudrem.