Oliwki nadziewane masłem orzechowym
Przez j.biesiadecka Tapas - przystawki Oliwki Smażenie
22 kwietnia, 2019
Oliwki są nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszej na świecie. Zawierają antyoksydanty, a co za tym idzie zapobiegają chorobom nowotworowym i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Są lekko strawne i niskokaloryczne. Zawierają błonnik, który wpływa pozytywnie na przemianę materii. Znajduje się w nich prowitamina A, oraz witaminy B,C, E.
Oliwki zapisały się w mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich jako symbol młodości i płodności. Nacieranie oliwą ciała pomaga zredukować stres, a regularne jedzenie oliwek zapobiega migrenom.
Ponoć zjadanie 7 oliwek dziennie może zapewnić długowieczność.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 15 min
- Liczba porcji: mała miseczka
Sposób przygotowania
1Przygotuj potrzebne składniki.
2Przygotuj tempurę (Wymieszaj dobrze mąkę z wodą na konsystencję gęstej śmietany, tak by nie było w niej żadnych grudek. Gdy masa okaże się za gęsta dolej wody, gdy za rzadka dodaj mąki.) W międzyczasie postaw na palniku garnek z olejem, niech się powoli rozgrzewa.
3Nadziej oliwki masłem orzechowym. Najlepiej użyj do tego celu rękawa cukierniczego. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć zamiast niego woreczka.
4Obtocz oliwki przygotowaną wcześniej tempurą.
5Następnie obtocz je wiórkami kokosowymi.
6Wkładaj partiami tak przygotowane oliwki na rozgrzany olej i smaż na złoto.
7Odsącz z nadmiaru oleju i ułóż na talerzyku.
Jeśli ktoś nie lubi kokosu, możne zamiast niego użyć innej panierki, na przykład orzecha, czy migdałów. W restauracji, w której mam praktykę, używa się panierki z pokruszonego ryżu preparowanego z nachosami.