Mousse de chocolate – Mus czekoladowy
Przez w.muszynska Desery Jajka Gotowanie, Na surowo
11 marca, 2019
Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!
- Przygotowanie: 25 min
- Gotowanie: 10 min
- Liczba porcji: 9 porcji
Sposób przygotowania
1Masło roztapiamy i ostudzamy.
2Gotujemy syrop z cukru i wody aż osiągnie 117-120*C.
3Wlewamy białko jaj do naszego syropu i ubijamy.
4W osobnym naczyniu łączymy masło z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i dokładnie mieszamy.
5Do czekolady dodajemy roztrzepane żółtka.
6Łączymy ciepłą bezę do poprzedniej mieszaniny i delikatnie mieszamy drewnianą lub sylikonową łyżką.
7Wypełniamy foremki lub kubeczki naszym musem za pomocą rękawa i dyszy.
8Ubijamy śmietanę i dekorujemy nasz mus czekoladowy. Możemy również dodać na wierzch czekoladowy makaron.
9Do momentu podania przechowujemy w lodówce.
10Smacznego!
1. W przypadku musu z czarnej czekolady z 60% zawartością kakao, odmierzamy 560 gr ciemnej czekolady.
2. W przypadku musu czekoladowego z mlekiem, odmierzamy 760 gr mlecznej czekolady i dodajemy 8 gr żelatyny do mieszanki jaj.
3. W przypadku musu z białej czekolady odmierzamy 833 gr białej czekolady i dodajemy 13 g żelatyny.
Żelatyna uzupełnia brak kakao w białych i mlecznych czekoladach.