W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Liczba porcji: 4 osoby
Sposób przygotowania
1Aby usunąć piasek, który może znajdować się wewnątrz małż, należy przemyć je pod bieżącą wodą i pozostawić zanurzone w misce z zimną wodą i łyżką soli przez co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu, odsączyć i dokładnie umyć, aby usunąć sól i pozostałości piasku.
2Do garnka wlać odrobinę oliwy, rozgrzać i na średnim ogniu podsmażyć przez kilka sekund czosnek. Odstawić.
3Morszczuka pokroić w plastry, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie włożyć do garnka z czosnkiem i obsmażyć z obu stron.
4Wlać białe wino i redukować przez kilka minut, aby cały alkohol wyparował.
5Dodać bulionu rybnego i gotować na małym ogniu przez 15 minut.