Ładowanie strony…
kuchnia śródziemnomorska pollo pepitoria
kuchnia śródziemnomorska pollo pepitoria

Kurczak w sosie pepitoria – Pollo pepitoria

Przez j.rumian      

19 listopada, 2016

Pepitoria to hiszpański sposób przygotowywania różnych potraw z mięsa (zwykle z kurczaka). Przepis ten jak wiele dań kuchni hiszpańskiej ma korzenie w kuchni arabskiej, lecz jest chętnie stosowany w wielu hiszpańskich domach. Dzięki dodaniu żółtka jajka ugotowanego na twardo, mięso puszcza "soki", które wzbogacają  aromat potrawy, natomiast dodanie szafranu sprawia, że potrawa nabiera niezwykłego smaku i koloru. Prezentujemy przepis na bardzo popularną oraz prostą do wykonania potrawkę z kurczaka, przyrządzoną metodą Pepitoria!

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Ćwiartujemy kurczaka i smażymy na złoty kolor. W międzyczasie gotujemy jajko na twardo.

2Odkładamy kurczaka, podsmażamy cebule i czosnek, dodajemy białe wino i redukujemy.

3Dodajemy żółtko, szafran i kurczaka, a następnie dolewamy trochę wody - ma powstać sos.

4Gotujemy całość, dolewając wody według uznania, kiedy mięso będzie miękkie - nasze danie jest gotowe. Dekorujemy białkiem jajką i pietruszką. Smacznego!

Dobrym pomysłem na udekorowanie tego dania jest posypanie go posiekaną pietruszką i białkiem jajka - dzięki temu nie zmarnujemy białka, które zostało nam po wcześniejszym zużyciu żółtka.
W Hiszpanii danie to często podaje się z ziemniakami smażonymi na głębokim oleju, ale można je również podawać z ryżem.

Składniki

1 kg kurczaka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

3 wstążki szafranu

1 jajko

1 łyżeczka posiekanej pietruszki

100 ml białego wytrawnego wina

00:00

1 Recenzja

Maylen

30 listopada, 2016

Ya lo he hecho y está muy bueno 😀

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.