Gazpacho zupa Hiszpańska podawana na zimno. Jest to tak zwany chłodnik z świeżo zmiksowanych warzyw takich jak pomidory, czerwona papryka, cebula i ogórek. Można ją podawać z przypieczonym chrupiącym chlebem i kostkami lodu. Jest bardzo orzeźwiająca i od razu stawia na nogi w gorące letnie dni. Można ją zamówić w prawie każdej Hiszpańskiej restauracji.
Przygotowanie: 20 min
Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
1Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę myjemy.
2Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w większą kostkę.
3Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cząstki.
4Ogórka cienko obieramy kroimy na plastry.
5Z cebuli obieramy wierzchnią warstwę, kroimy na cząstki. 6.Czosnek przeciskamy przez praską.
6Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony chleb, miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem .
7Zupę wkładamy do lodówki i mocno schładzamy . Rozlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i oprószamy grubo mielonym, czarnym pieprzem.