GAZPACHO ANDALUZ – chłodnik andaluzyjski
Przez n.fudalej Wegetariańskie, Zupy Papryka, Pomidory, Warzywa Na surowo
11 maja, 2018
Gazpacho andaluz to chłodnik na bazie świeżych, zmiksowanych warzyw rodem ze słonecznej Andaluzji. Gazpacho jak żadna inna zupa na zimno potrafi w błyskawiczny sposób orzeźwić w duszny, upalny dzień. Jest przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. Oryginalne gazpacho składało się jedynie z chleba, wody i oliwy. Było pożywieniem ubogich rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Poza regionalną wersją z La Manchy (podawana na gorąco z dodatkiem mięsa) powstało wiele różnych wersji.
Podczas warsztatów kulinarnych mieliśmy okazję przygotować gazpacho z dodatkiem truskawek.
El Gazpacho es una sopa fría basada en verduras frescas y mezcladas directamente de la soleada Andalucía. El gazpacho como ninguna otra sopa fría puede refrescarte en un día caluroso. El gazpacho original consistía solo en pan, agua y aceite. Era la comida de los agricultores pobres en los viñedos y en los plantaciones de olives o cítricos. Además de la versión regional de La Mancha (se calienta con la adición de carne), se crearon muchas versiones sofisticadas.
Durante los talleres culinarios tuvimos la oportunidad de preparar el Gazpacho con fresas.
- Przygotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Pomidory, paprykę i ogórka myjemy i kroimy na mniejsze części po usunięciu nasion z i oraz skórki z ogórka. / Tomates, pimientos y pepinos se lavan y se cortan en trozos más pequeños.
2Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski (część zostawiamy do dekoracji), dorzucamy wcześniej namoczony chleb oraz czosnek. / Tritura los verduras en un tazón (se deja una parte para decorar), eche el pan (previamente remojado) y el ajo.
3Blendujemy chwilę i dodajemy sól, pieprz, ocet i oliwę w celu uzyskania gładkiej konsystencji. / Añade la sal, el vinagre y el aceite probando para rectificar si fuera preciso.
4Przecedzamy przez sitko i odstawiamy zupę na godzinę, aby wystygła. / Pasa por chino a una sopera y deja enfriar durante una hora.
Wskazówki:
Zupa najlepiej smakuje schłodzona do około 3-4°C. / La sopa sabe mejor cuando está alrededor de 3-4°C.
Składniki
1/2 kg dojrzałych pomidorów / 1/2 kg tomates maduros
1/2 sztuki papryki zielonej / 1/2 pimiento verde
1/2 sztuki papryki czerwonej / 1/2 pimiento rojo
1 ząbek czosnku / 1 diente de ajo
1/2 sztuki ogórka / 1/2 pepino
100 ml oliwy z oliwek / 100 ml de aceite de oliva
4 łyżki octu winnego / 4 cucharadas de vinagre