Ładowanie strony…

Filet z kurczaka, faszerowany grzybami z sosem dyniowym

Przez a.stryszowski    , ,   ,

21 stycznia, 2020

Danie typowe dla regionu galicyjskiego. Można je przygotować na dwa sposoby. Jednym z nich jest tradycyjne związanie dratwą, do którego potrzebne jest spore doświadczenie. Drugi i prostszy sposób to zawinięcie mięsa w folię aluminiową. Doskonałym połączeniem do tej potrawy jest wino półwytrawne.

  • Przygotowanie: 1 godz.
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE MIĘSA:

1Filety umyć i osuszyć, a następnie wykonać otwór na farsz.

2Jedną cebule drobno posiekać, zeszklić na patelni.

3Przepłukać grzyby, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, następnie posolić według uznania. (grzyby należy gotować do momentu wyparowania soku. Po tym procesie smażyć jeszcze przez ok. 5 min.).

4Przygotować folię aluminiową, polać ją oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, a następnie położyć na niej rozkrojonego kurczaka.

5Nałożyć farsz na mięso, szczelnie zwinąć w roladę i mocno owinąć folią aluminiową.

6Przygotowane rolady, należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i piec przez około 20 min.

7Propozycję podania umieszczam na załączonym zdjęciu.

PRZYGOTOWANIE SOSU DYNIOWEGO:

1Dynie oczyścić i pokroić w średnią kostkę.

2Dwie cebule pokroić w kostkę.

3Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w średnie kawałki.

4Dobrze wysmażyć cebulę, a następnie dodać pozostałe warzywa. Całość smażyć w garnku przez ok. 10 min.

5Nalać wodę do poziomu jarzyn, gotować na małym ogniu przez ok. 10 min, tak aby warzywa były miękkie.

6Dodać śmietanę (100 ml) i wszystko zmiksować blenderem.

7Całość doprawić solą i pieprzem.

Przy zwijaniu mięsa, należy pamiętać by farsz nie wychodził poza roladę.

Tradycyjne danie z regionu galicyjskiego. Smaczne i proste w wykonaniu.

Składniki

4 piersi z kurczaka o temperaturze pokojowej

ok. 0,4 kg świeżych borowików

0,4 kg sera gołda

1 mała dynia

3 cebule (2 do sosu dyniowego)

2 marchewki

1 pietruszka

1 op. śmietany 30%

garść migdałów

sól i pieprz do smaku

oliwa z oliwek

woda

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.