1Na patelni (paella lub duża patelnia) rozgrzewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli i podsmażamy świeże krewetki (umyte, bez wąsów ale w pancerzykach).
2Po upływie 10 minut zdejmujemy je z ognia i odkładamy na bok.
3Na tej samej patelni (dolewamy tylko troszkę oliwy) smażymy mątwę, kalmary i po 7 minutach dodajemy żabnicę pokrojoną w kostkę.
4Kiedy owoce morza są już lekko podsmażone, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory oraz mieloną paprykę, szafran i troszkę pieprzu.
5Po kolejnych 3 minutach dorzucamy makaron, mieszamy i zalewamy ciepłym bulionem rybnym (tak aby ledwo pokrywał makaron).
6Doprawiamy, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy około 15-20 minut do miękkości makaronu i wchłonięcia płynu od czasu do czasu mieszając.
7Na samym końcu układamy na wierzchu wcześniej podsmażone krewetki, małże oraz wongole i gotujemy wszystko jeszcze 4 minuty (nie mieszamy!). Gotowe!
Przed jedzeniem każdy powinien skropić swoją porcję świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, co podkreśli i urozmaici smak.