Esparruecos
Przez t.piotrowski kasza, Ryby i owoce morza, Wegetariańskie Krewetki, Papryka Gotowanie, Smażenie
3 lutego, 2020
Czym jest kuskus? Jest to artykuł spożywczy wywodzący się z północnego wybrzeża Afryki, dokładniej krajów tworzących tak zwany Maghreb czyli Maroka, Algierii oraz Tunezji. Jest naturalnym produktem pobocznym, powstającym podczas mielenia pszenicy, a wiadomo, iż nic w w kuchni zmarnować się nie może. Najczęściej podawany jest on z warzywami oraz mięsem drobiowym lub wołowym.
Moja wersja kuskusu, podawana jest z podsmażonymi krewetkami pasiastymi (gambas rayadas), popularnymi dla regionu Walencji wraz ze świeżymi warzywami, aromatycznymi orzechami oraz intensywnym dipem czosnkowym domowej roboty.
- Przygotowanie: 40 min
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 4
Sposób przygotowania
Kuskus
1Zagotować wodę z przyprawami i z odrobiną oliwy
2Pokroić wszystkie warzywa w drobną kosteczkę, około 3x3mm i wymieszać wszystkie warzywa w misce
3Wysypać suchą patelnię kuskusem
4Dodać wymieszane warzywa i posolić
5Zalać wodą patelnie do poziomu kuskusu, przykryć i poczekać, aż kuskus się zrobi
Krewetki
1Rozgrzać na osobnej patelni oliwę
2Wymieszać posiekaną drobno pietruszkę z czosnkiem i dodać na patelnię
3Po chwili ułożyć obrane krewetki na patelni i obsmażyć z każdej ze stron ok 4 min
Dip
1Do piekarnika wstawić całą główkę czosnku i piec przez około 20 minut
2W misce wymieszać majonez ze śmietaną
3Dodać przyprawy: świeży pieprz, kminek oraz sól rozgniecione w moździerzu
4Wyjąć czosnek z piekarnika i "wycisnąć" go do pozostałych składników
5Wszystko wymieszane dać do rękawa cukierniczego i odłożyć na 10 minut do zamrażalnika, aby stężało
Serwowanie
1Na dno miski lub talerza nałożyć kuskus z warzywami, dodać zrobiony dip w kilku miejscach wyciskając go z rękawa, posypać orzechami i na końcu ułożyć krewetki.
Danie zainspirowane kuchnią zarówno hiszpańską jak i marokańską.
"Wysublimowane połączenie smaków, tworzące poezję na talerzu i niebo na podniebieniu."
¡Buen provecho!