Empanada Gallega
Przez j.martyna Tapas - przystawki Papryka, Pomidory, Tuńczyk
8 listopada, 2019
Przekąska, którą można zjeść na ciepło lub na zimno.
- Przygotowanie: 1 godz. 5 min
- Gotowanie: 45 min
Sposób przygotowania
Farsz:
1Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
2Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
3Pomidory umieścić na patelni, dodać cukier i sól, przykryć pokrywką i dusić do momentu odparowania wody.
4Na drugiej patelni podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę. Na koniec dodać sól i czosnek, wymieszać.
5Połączyć ze sobą warzywa i odstawić do wystudzenia.
6Połączyć ze sobą wszystkie części farszu: warzywa, jajka oraz tuńczyk.
Ciasto:
1W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre.
2Połączyć ze sobą, zagnieść elastyczne ciasto.
3Ciasto podzielić na około 8 części.
4Każdą część rozwałkować. Na środek placka nałożyć farsz. Skleić boki pieroga.
5Posmarować jajkiem, ponakłuwać wierzch. Piec w 200C przez około 45 minut.
Smacznego!