Croquetas de Jamon – Hiszpańskie krokiety z szynką serrano
Przez a.adamska Tapas - przystawki Mięso, Mleko Smażenie
2 maja, 2017
Bardzo popularne hiszpańskie krokiety zupełnie inne od polskich. Zachęcam do spróbowania
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 35 min
- Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Pokroić masło w kostkę, stopić na patelni, drobno posiekać cebulę i ząbek czosnku i dodać je do masła.
2Smażyć przez 5-6 minut, następnie dodać drobno pokrojoną szynkę serrano dodać mąkę i smażyć ok. 5 minut.
3Powoli wlać mleko, cały czas mieszając.
4Sos beszamelowy gotować, przez 20 minut, stale mieszając.
5Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę z pietruszki.
6Gdy ciasto wystygnie, można formować krokiety które powinny być podłużne i mieć około 5- 6 cm długości.
7Następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej.
8Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, aż nabiorą złocistego koloru.
9Po usmażeniu, dobrze jest odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Problemem może być dostępność szynki serrano w Polsce, wtedy możemy zastąpić ją boczkiem, lub szynką.