Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną
Przez m.chornikowski Mięso, Ryż Boćwina, Fasola, Ryż, Strączkowe Gotowanie, Smażenie
19 lutego, 2017
W niektórych częściach Walencji danie to nosi nazwę "Arros amb escaldabarbes", ponieważ podczas jedzenia tego dania zdarza się jakże przekomiczna sytuacja, gdy gorący liść gotowanej boćwiny zsunie się z łyżki i wyląduje na brodzie jedzącego. Wedle przesądów ludzi zamieszkujących to oto piękne nadmorskie miasto, przynosi to rychłą poprawę sytuacji osobistej oraz finansowej.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 1 godz.
Sposób przygotowania
1Mięso kroimy w kostkę ok. 1 cm na 1 cm, Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy. Z boćwiny usuwamy zewnętrzną błonę z łodygi. Pomidora obieramy i drobno kroimy.
2Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek lekko przesmażamy. Dosypujemy płaską łyżkę słodkiej papryki w proszku i pół łyżki barwnika (lub szafranu). Chwilę przesmażamy i dodajemy pomidora. Dorzucamy ziemniaki wraz z boćwiną. Całość smażymy kilka minut i zalewamy wodą.
3Dodajemy ślimaki i fasolę. Po 20 minutach gotowania dodajemy ryż i całość gotujemy jeszcze ok. 20 min.
4Danie podajemy w głębokim talerzu, dekorując listkami świeżej mięty.
- W różnych częściach miasta spotyka się wersje bez dodatku mięsa czy ślimaków.
- Do przygotowania tego dania można użyć różnych gatunków ślimaków (świeżych, mrożonych, marynowanych).
- Jeżeli nie posiadamy ryżu z regionu Valencia, można go zastąpić innym okrągłym ryżem.
- Można dodać większą ilość mięty do dekoracji, która także wpływa na smak dania.