Ładowanie strony…

Arroz con judias y acelgas – Ryż z fasolą i boćwiną

mmPrzez m.chornikowski  ,   , , ,   ,

19 lutego, 2017

W niektórych częściach Walencji danie to nosi nazwę "Arros amb escaldabarbes", ponieważ podczas jedzenia tego dania zdarza się jakże przekomiczna sytuacja, gdy gorący liść gotowanej boćwiny zsunie się z łyżki i wyląduje na brodzie jedzącego. Wedle przesądów ludzi zamieszkujących to oto piękne nadmorskie miasto, przynosi to rychłą poprawę sytuacji osobistej oraz finansowej.

 

  • Przygotowanie: 15 min
  • Gotowanie: 1 godz.

Sposób przygotowania

1Mięso kroimy w kostkę ok. 1 cm na 1 cm, Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy. Z boćwiny usuwamy zewnętrzną błonę z łodygi. Pomidora obieramy i drobno kroimy.

2Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy czosnek lekko przesmażamy. Dosypujemy płaską łyżkę słodkiej papryki w proszku i pół łyżki barwnika (lub szafranu). Chwilę przesmażamy i dodajemy pomidora. Dorzucamy ziemniaki wraz z boćwiną. Całość smażymy kilka minut i zalewamy wodą.

3Dodajemy ślimaki i fasolę. Po 20 minutach gotowania dodajemy ryż i całość gotujemy jeszcze ok. 20 min.

4Danie podajemy w głębokim talerzu, dekorując listkami świeżej mięty.

  • W różnych częściach miasta spotyka się wersje bez dodatku mięsa czy ślimaków.
  • Do przygotowania tego dania można użyć różnych gatunków ślimaków (świeżych, mrożonych, marynowanych).
  • Jeżeli nie posiadamy ryżu z regionu Valencia, można go zastąpić innym okrągłym ryżem.
  • Można dodać większą ilość mięty do dekoracji, która także wpływa na smak dania.

Składniki

200 g Boćwina (burak liściowy)

100 g Fasola gotowana

1 sztuki Ziemniak

1 sztuki Pomidor

250 g Ryż z Walencji

12 sztuki Ślimaki Otala Lactea

2 sztuki Czosnek

150 g Wieprzowina

2 litry Woda

Sól

Papryka słodka

Szafran lub barwnik

Oliwa z oliwek

Mięta

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.