Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej. Był przygotowywany przez uboższe społeczeństwo, ponieważ do jego przygotowania były potrzebne składniki które zawsze posiadano w domu. Jest to przepis na bardzo prosty i tradycyjny deser przygotowywany w każdy czwartek Wielkiego Postu. Jednak można przygotowywać ten deser przez cały rok oraz na róże okazję.
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 20 min
Liczba porcji: 6 porcji
Sposób przygotowania
1ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 180 STOPNI.
2PRZYGOTUJ SKŁADNIKI. WSZYSTKO POWINNO BYĆ ODMIERZONE I W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
3DO GARNKA WLEJ WODĘ I DODAJ MASŁO, ZAGOTUJ CAŁOŚĆ ABY MASŁO SIĘ ROZPUŚCIŁO.
4DODAJ MĄKĘ I MIESZAJ ENERGICZNIE ZA POMOCĄ ŁOPATKI/SZPATUŁKI. MIESZAJ CAŁOŚĆ NA GAZIE, ABY POWSTAŁO JEDNOLITE CIASTO.
5DO PRZESTUDZONEGO CIASTA, WBIJAJ JAJA JEDNO POD DRUGIM, DOKŁADNIE MIESZAJĄC. KIEDY CIASTO MA KONSYSTENCJĘ GĘSTEJ ŚMIETANY, JEST GOTOWE.
6BLASZKĘ WYSMARUJ MASŁEM I POSYP MĄKĄ.
7CIASTO PRZEŁÓŻ NA BLASZKĘ I DOKŁADNIE ROZPROWADŹ.
8POSYP CAŁOŚĆ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYM CUKREM I CYNAMONEM.
9NA WIERZCHU ROZPROWADŹ MAŁE KAWAŁKI SMALCU.
10PIECZ CAŁOŚĆ PRZEZ 20 MIN W PIEKARNIKU, AŻ BĘDZIE POFALOWANE I ZŁOTOBRĄZOWE.
11PODAWAJ JESZCZE CIEPŁE Z FILIŻANKĄ DOBREJ KAWY. SMACZNEGO!
Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie będzie konieczne posypywanie blachy mąką.