Ładowanie strony…
Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis
Almoixávena, kuchnia hiszpańska, przepis

Almoixávena czyli prosty i pyszny deser

Przez i.swieszek    ,   

3 listopada, 2020

Almoixávena to deser typowy dla regionu Castera i Xátiva oraz okolicznych miasteczek, wywodzący się z kuchni arabskiej.  Był przygotowywany przez uboższe społeczeństwo, ponieważ do jego przygotowania były  potrzebne składniki które zawsze posiadano w domu.  Jest to przepis na bardzo prosty i tradycyjny deser przygotowywany w każdy czwartek Wielkiego Postu. Jednak można przygotowywać ten deser przez cały rok oraz na róże okazję.

  • Przygotowanie: 40 min
  • Gotowanie: 20 min
  • Liczba porcji: 6 porcji

Sposób przygotowania

1ROZGRZEJ PIEKARNIK DO 180 STOPNI.

2PRZYGOTUJ SKŁADNIKI. WSZYSTKO POWINNO BYĆ ODMIERZONE I W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

3DO GARNKA WLEJ WODĘ I DODAJ MASŁO, ZAGOTUJ CAŁOŚĆ ABY MASŁO SIĘ ROZPUŚCIŁO.

4DODAJ MĄKĘ I MIESZAJ ENERGICZNIE ZA POMOCĄ ŁOPATKI/SZPATUŁKI. MIESZAJ CAŁOŚĆ NA GAZIE, ABY POWSTAŁO JEDNOLITE CIASTO.

5DO PRZESTUDZONEGO CIASTA, WBIJAJ JAJA JEDNO POD DRUGIM, DOKŁADNIE MIESZAJĄC. KIEDY CIASTO MA KONSYSTENCJĘ GĘSTEJ ŚMIETANY, JEST GOTOWE.

6BLASZKĘ WYSMARUJ MASŁEM I POSYP MĄKĄ.

7CIASTO PRZEŁÓŻ NA BLASZKĘ I DOKŁADNIE ROZPROWADŹ.

8POSYP CAŁOŚĆ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANYM CUKREM I CYNAMONEM.

9NA WIERZCHU ROZPROWADŹ MAŁE KAWAŁKI SMALCU.

10PIECZ CAŁOŚĆ PRZEZ 20 MIN W PIEKARNIKU, AŻ BĘDZIE POFALOWANE I ZŁOTOBRĄZOWE.

11PODAWAJ JESZCZE CIEPŁE Z FILIŻANKĄ DOBREJ KAWY. SMACZNEGO!

Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu nie będzie konieczne posypywanie blachy mąką.

Składniki

200 g mąki

200 g wody

100 g masła

4 sztuki jajka

50 g smalcu

100 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.