Ładowanie strony…

¡Feliz cumpleaños!

W tym roku miałam szczególne urodziny. Obchodziłam je bowiem w Walencji ze wspaniałymi ludźmi z naszego projektu „Gotuj po hiszpańsku 2”.  Urodzinowe niespodzianki  Moi współlokatorzy przygotowali dla mnie „przyjęcie niespodziankę” i obdarowali licznymi prezentami. Kasia upiekła fit tort czekoladowy (przepis na ten specjał znajdziecie na tym blogu), Mateusz przygotował specjalną playlistę z hiszpańskimi brzmieniami, Kinga […]

Calle del Serpis

Pobyt w Walencji rozpoczęliśmy od poznania naszej najbliższej okolicy. Apartament, do którego zostaliśmy przydzieleni znajduje się przy ulicy Serpis i jest to dla nas idealna lokalizacja – wszystko czego potrzebujemy mamy bowiem w zasięgu ręki. Co warto spróbować? Nieopodal znajduje się uroczy plac Plaza Xuquer, liczne sklepy, restauracje, a nawet siłownia w parku. Jako miłośniczki […]

Wymarzone pierwsze dni w Walencji

Światowy dzień Paelli Od samego początku nasz pobyt w Walencji był bardzo intensywny. Zakwaterowanie, inauguracja szkoły oraz mnóstwo zwiedzania i gotowania.  20.09.2018 obchodzono światowy dzień Paelli i również my swoje pierwsze zajęcia rozpoczęliśmy od przygotowania tego tradycyjnego dania. Centralna Hala Targowa – Walencja Największe wrażenie dotychczas zrobiła na mnie wycieczka z naszą szefową kuchni Maríą José […]

La Sucursal

2 niesamowite miesiące Naprawdę ciężko opisać takie doświadczenie w paru zdaniach. Spędziłem tu dwa niesamowite miesiące. Poznałem niezwykłych ludzi, odwiedziłem piękne miejsca, a przede wszystkim nauczyłem się naprawdę wiele. Restauracja, w której odbywałem praktyki zrobiła na mnie niemałe wrażenie. Nie mam tu na myśli tylko wystroju wnętrza i zachwycającego widoku z okna, ale przede wszystkim […]

Pobyt w Walencji

Pobyt w Walencji okazał się być dużo ciekawszy niż myśleliśmy. Na swoim koncie mamy już: Ukończony kurs kuchni hiszpańskiej prowadzony przez Fernando Ferrero. Przygotowywaliśmy typowe dania hiszpańskie takie jak: Paella, Tortilla, Gaspacio; hiszpańskie desery takie jak Crema Catalana czy Tarta de Santiago, oraz poznaliśmy tutejsze popularne owoce morza i ryby. Fernando pokazywał nam zarówno tradycyjne […]

Muzeum sztuki w Walencji pod otwartym niebem

  Piękno Walencji Bardzo często wyjeżdżając do innego miasta idziemy do muzeów i zwiedzamy najbardziej popularne atrakcje. Walencja jest bogata w takie miejsca. Bez zaprzeczeń warto zobaczyć miasteczko nauki i sztuki, oceanarium, wspaniałą architekturę, katedrę Świętego Mikołaja, kościół Świętej Cataliny, centralny rynek, park Turia, Biopark… Ale oprócz tego warto zwrócić uwagę na tą sztukę, która […]

Marisco Valencianos

Zachwycony? Mało powiedziane! Wręcz kubki mojego podniebienia są usatysfakcjonowane tutejszymi, świeżymi produktami. Pierwsze z nich to krewetki, kalmary, langustynki jako popularne owoce morza na całym świecie. Takie przysmaki jak scyzorki możemy zastąpić małżami. Strzykwy uznawane są za przysmak podobny do kawioru  lub jeżowce na które trzeba uważać bo są trujące. Sezonem przyrządzenia jest marzec i […]

Una llave de oro abre todas las cerraduras???

„Klucz ze złota otwiera wszystkie zamki?” Co sprawia że ludzie w Walencji są tak otwarci i prawie zawsze uśmiechnięci? Żar w sercu to zasługa słońca, pomarańczy? A może czegoś więcej? Dzisiaj miałam okazję wczuć się w ten hiszpański klimat i smakować życia razem z nimi. Idąc ulicami Walencji, mijając przechodnia, dotykając kory drzew, kręcąc się […]

Veles e Vents

Cześć wszystkim, mam na imię Adrian i jestem uczestnikiem drugiej edycji „Gotuj po hiszpańsku II”. Będąc jeszcze w Krakowie, przed wyjazdem, w przeciwieństwie do większości uczestników projektu, którzy byli zestresowani na samą myśl o wyjeździe, ja zachowałem stoicki spokój. Wiedziałem, że wszystko jest załatwione, a panie zajmujące się organizacja dopięły wszystko na ostatni guzik. Budynek […]

Bienvenida Valencia!

Bienvenida Valencia! Pierwsze dwa tygodnie pobytu w Walencji za nami! Miasto przywitało nas z otwartymi ramionami, wydarzyło się tak wiele, że mamy wrażenie, że jesteśmy tu co najmniej od miesiąca i z każdym dniem przecieramy oczy ze zdumienia ile dobra nas tu spotyka. Ludzie, smaki i życie Jesteśmy zachwyceni otwartością i serdecznością ludzi. Kelnerzy, barmani, […]

Hiszpania! Hola amigos!

Szczerze mówiąc, bardzo bałam się wyjazdu do Walencji. Moja głowa aż roiła się od wszelakich pytań; „Jak tam będzie? Co spakować? Czy trafię do restauracji, w której będę się dobrze czuła? Czy będę dogadywać się z moimi współlokatorami?” Na miejscu: Jest wspaniale. Spakowałam tonę niepotrzebnych rzeczy i trafiłam do świetnej restauracji, a współlokatorów mogę nazwać […]

Kurs Języka Hiszpańskiego – II edycja

Już tylko długi weekend dzieli nas przed wyjazdem do słonecznej Walencji. Jedni przez weekend żegnają się z rodziną, drudzy zaś świętują ze znajomymi, żeby wrócić i dalej świętować. Czeka nas wspaniała przygoda z językiem hiszpańskim. Dobrze, że Maylen motywowała nas i tłumaczyła każdy szczegół, abyśmy mogli zakończyć kurs językowy z jak najlepszymi wynikami. Oto wręczenie […]

Walencja od A do Z

Dobiega końca nasz sześćdziesięciodniowy pobyt w Walencji. Każdy z nas zabierze stąd inny pakiet doświadczeń, wspomnień, emocji. Dwa miesiące – to niewiele, by rzetelnie poznać dane miejsce, jednak równocześnie wystarczająco na tyle, by związać się z nim emocjonalnie. Próbując podsumować nasz pobyt w Walencji, postanowiłyśmy utworzyć naszą, własną listę obejmującą miejsca, wydarzenia szczególnie istotne dla […]

10 MIEJSC WARTYCH (S)KOSZTOWANIA

W trakcie dwumiesięcznego pobytu w Walencji odwiedziliśmy całe mnóstwo knajp, barów i restauracji, jednak postanowiliśmy podzielić się z Wami tymi dziesięcioma najbardziej zasługującymi na uwagę. Przy wyborze kierowałyśmy się przede wszystkim smakiem oraz atmosferą w lokalu. Jak wiadomo nasze fundusze były ograniczone, więc i cena odgrywała dużą rolę. Nie jest tajemnicą, że nie tylko nauką […]

Rastauracja Ricard Camareno

  Cześć wszystkim! Dzięki udziałowi w projekcie „Gotuj po hiszpańsku II” udało mi się odbyć staż z bardzo utalentowanym szefem kuchni! W Walencji Ricard Camareno, a mianowicie w jego tytułowej restauracji „Ricard Camarena Restaurante”, który w 2012 roku otrzymał gwiazdkę Michelin. Krótka biografia Urodzony w 1974 r. W Barx, mieście położonym w głębi prowincji Walencji. […]