Migas del pastor – okruchy pasterza
Przez Gośka Tapas - przystawki Mięso, Papryka Smażenie
19 listopada, 2016
Migas del Pastor to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni hiszpańskiej. Głównym składnikiem jest czerstwy chleb. Oryginalnie było to danie śniadaniowe, ale z czasem stało się podawane jako pierwsze danie obiadowe. Historią tego dania jest to, że było ono przygotowywane przez żony dla pasterzy idących w góry z owcami. Jego nazwa oznacza "okruchy pasterza". Jest to danie bardzo proste i pożywne.
- Przygotowanie: 15 min
- Gotowanie: 25 min
- Liczba porcji: 4 osoby
Sposób przygotowania
Przygotowanie potrawy:
1Chorizo kroimy w kostkę i smażymy na smalcu. Ściągamy z patelni i na tym samym tłuszczu smażymy paprykę pokrojoną w grubą kostkę.
2Kiedy papryka jest już prawie gotowa dodajemy drobno pokrojony czosnek i krótko smażymy,
3 Gdy będzie gotowe to przekładamy na talerz i drobno pokruszony chleb moczymy w oliwie i smażymy na tej samej patelni. Gdy zrobi się chrupiący i złoty posypujemy go papryką słodką i dodajemy na patelnię chorizo i paprykę z czosnkiem.
4Mieszamy i podajemy gorące.
Pilnuj czosnku! Spalony będzie gorzki i zepsuje smak dania.
Całe danie robimy na jednej patelni, żeby smaki się połączyły.
Danie można udekorować winogronami, jeśli są dostępne.
Maylen
30 listopada, 2016
Chicos, que buena presentación tiene este plato 😀