Główny składnik: Mleko

Croquetas de patata huevo frito y jamón

Krokiety serwowane są w większości barów i restauracji w Hiszpanii, zwykle jako przystawki i przekąski. Mogą być wypełnione czymkolwiek.
Znawcy hiszpańskiej kuchni i wielcy hiszpańscy szefowie najsłynniejszych restauracji uważają, że idealny krokiet powinien być mały, ale nie za bardzo (taki w sam raz, aby móc go zjeść w dwóch kawałkach), a wnętrze stanowić powinno lekkie i całkowicie gładkie wypełnienie. Idealny krokiet powinien być miękki ,a na zewnątrz złoty i chrupiący.
No to do dzieła :)

Przez patryk.j

Pastel de crema y coco, ciasto budyniowo kokosowe

Pastel de crema y coco – budyniowe ciasto kokosowe

Przepis na to ciasto pochodzi z książki kucharskiej klasztorów klauzurowych z okolic Asturii.

Przez a.rusniok

Cannelloni z kurczakiem

Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)

Przez Dominik

Pepitos Valencianos

Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto

Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.

Przez a.rusniok

Risotto z kalmarów

Risotto z kalmarów, to nowoczesna wersja domowej kuchni hiszpańskiej.

Przez i.solodovnyk

Przepis na Crema Catalana

Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana

Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.

Przez a.cyganek

FLAN DE HUEVO

Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.

Przez m.martin

Mousse de galleta

Mousse de galleta tak zwane ciasteczko koloru musztardowego.

Przez t.kolsut

Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska

Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.

Przez b.l.sanchez

potrawy kuchni hiszpańskiej

Torrija czyli innymi słowy chleb smażony na słodko

Torrja tradycyjny hiszpański deser

Przez a.imielinska

krokiety

Croquetas de Jamon – Hiszpańskie krokiety z szynką serrano

Croquetas de jamon
Są to małe krokieciki, często serwowane w hiszpańskich restauracjach.  Można je podawać jako przystawkę lub całkowicie osobne danie.

Przez a.adamska

Arroz con leche – ryż na mleku i cynamonie z cytrusową nutą

Jednym z najbardziej tradycyjnych deserów kuchni hiszpańskiej jest Arroz con Leche. Pomimo, że składa się on z prostych składników i jest łatwy w przygotowaniu, podaje się go nawet w wykwintnych, hiszpańskich restauracjach.

Przez j.rumian

Krem Natillas – delikatny smak cynamonu i cytryny

Natillas to tradycyjny i popularny deser kuchni hiszpańskiej podawany na stołach całej Hiszpanii. Smak, który osiąga dzięki infuzji cynamonu i skórki cytryny na pewno Was zaskoczy.

Przez m.duch