Tatar z tuńczyka
Przez Tom Tom Tapas - przystawki Tuńczyk Na surowo
19 maja, 2017
Tatar z tuńczyka przygotowujemy w restauracji Aragon 58 z kuchnią hiszpańską, gdzie odbywam staż. Jest to bardzo często zamawiana pozycja z naszego menu. Myślę, że słusznie. Wszystkie składniki są bardzo świeże i przygotowywane codziennie od nowa.
- Przygotowanie: 15 min
Sposób przygotowania
Sos
1Zaczynamy od przygotowania sosu, który pomoże lepiej połączyć wszystkie składniki oraz wspaniale podkreśli smak tatara. Potrzebne składniki to obrany i przetarty imbir, rozdrobniona papryczka chili, sos sojowy, mirin, oliwa, wasabi, olej sezamowy, cytryna.
2 Wszystko razem mieszamy i przecedzamy przez sitko i odstawiamy do lodówki w pojemniku pod przykryciem.
dekoracja
1Następnie kroimy rzodkiewkę w Julienne, zalewamy zimną wodą i chowamy do lodówki.
składniki główne
1Cebulę kroimy w Brunoise (bardzo drobno) a mango, avokado oraz tuńczyk w Macèdoine.
wydawka
1Do tuńczyka z awokado, mango i cebulą dodajemy 20 ml wcześniej przygotowanego sosu. Sos ma tendencję do rozwarstwiania się jeśli stoi nie używany dlatego należy go dobrze wstrząsnąć przed podaniem.
2Po wymieszaniu sosu z resztą składników całość układamy na talerzu w ringui wygładzamy powierzchnię.
3Ściągamy ringa i dekorujemy rzodkiewką, mikro ziołami oraz ikrą. Smacznego!!!