Sposób przygotowania
Bulion z krewetek:
1Obieramy krewetki
2Pancerze wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem
3Podsmażamy je około 8 minut
4Zalewamy wodą do 1/3 wielkości garnka
5Gotujemy około 20 min
6Przecedzamy bulion, pancerze wyrzucamy
Przygotowanie składników:
1Siekamy cebulę
2Borowiki oraz pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
3Szparagi kroimy na cienkie kawałki
WAŻNE : Zostawiamy kilka sztuk grzybów, szaragów oraz krewetek do dekoracji dania, które podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy sól i pieprz do smaku
Przygotowanie risotta
1Do garnka nalewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną wcześniej cebulę
2Gdy kolor cebuli będzie złocisty dodajemy pokrojone grzyby oraz szparagi.
3Zalewamy warzywa białym winem i smażymy je na dużym ogniu do czasu, aż alkohol wyparuje
4Dodajemy bulion warzywny, który możemy przygotować sami lub kupić już gotowy
5Zmniejszamy ogień i wsypujemy ryż
6Gdy zobaczymy, że do ryżu wsiąka nasz bulion, dolewamy po trochę bulionu z krewetek ( ok. 3 chochli bulionu)
7Dodajemy pastę truflową lub oliwę truflową, masło oraz parmezan
8Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
9Dekorujemy danie
Delektujemy się niesamowitym smakiem. ¡Buen provecho!