Ładowanie strony…

Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie

Przez Ela    ,   

14 maja, 2018

To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą. Uwielbiam małe, nieskomplikowane, ale jednocześnie wyraziste desery, które jeszcze długo po konsumpcji zostawiają wspomnienie na podniebieniu. A o jakim innym deserze, będąc tutaj w Hiszpanii - pierwszym europejskim kraju, do którego czekolada dotarła, miałabym pisać? To tutaj powstała pierwsza manufaktura czekolady, co Hiszpanie lubią podkreślać, czyniąc z tego powód do zasłużonej, przecież, chwały. Czekolada stanowi także często wykorzystywany motyw literacki, jak choćby w niedawno czytanej przeze mnie książce Care Santos "Czekoladowe pragnienie". Można w niej dostrzec zamiłowanie Hiszpanów do tego co proste, a jednocześnie przyjemnie, a dodatkowo niespodziewane. Zachęcam do lektury przesyconej aromatem gorzkiej czekolady książki, ale przede wszystkim do wykonania szybkiego, dającego dużo radości przepisu na couland de chocolate. Podobne emocje jakie daje suspens w dziele literackim, zapewnia sięgnięcie po widelczyk i przekonanie się, czy nasza praca się opłaciła i swoją mocą zaskoczy nas czekoladowy wulkan.

  • Przygotowanie: 25 min
  • Gotowanie: 10 min
  • Liczba porcji: 5 sztuk

Sposób przygotowania

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, góra-dół.

2Rozpuścić w kąpieli wodnej masło i połamaną w drobną kostkę czekoladę. Odstawić do ostygnięcia.

3Wrzucić do miski cukier, dodać 3 całe jajka, roztrzepać trzepaczką aż do rozpuszczenia się cukru.

4Przestygniętą czekoladę przelać do masy jajecznej.

5Do uzyskanej masy dodać przesianą mąkę.

6Foremki do pieczenia ciasteczek wysmarować masłem, obsypać mąką bądź kakao.

7Nakładać masę łyżką do 3/4 wysokości foremek.

8Piec w temperaturze 200 stopni przez 7 minut.

9Gorące natychmiast wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować owocami.

10Przekroić ciastko i cieszyć oczy gorącą, aromatyczną lawą.

Couland de chocolate samo w sobie smakuje wyśmienicie, można je jednak także podawać z towarzyszeniem lodów. Ja sięgnęłam po te o smaku tradycyjnego hiszpańskiego zimnego napoju - leche merengada.

Składniki

100 g masła

125 g gorzkiej czekolady (o zawartości minimum 70% kakao)

75 g cukru

3 sztuki jajek

55 g mąki

50 g świeżych owoców do dekoracji

00:00

0 Recenzji

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.