Ładowanie strony…

Tortilla de patatas – hiszpański omlet

Przez a.bednarek    ,   

14 listopada, 2016

Tortilla de patatas jest hiszpańską odmianą omleta z ziemniakami. Jest jednym z najczęściej podawanych dań kuchni hiszpańskiej.

Wg. legendy danie to wymyślił generał Tomás de Zumalacárregui podczas oblężenia Bilbao, jako smaczne, łatwe do przygotowania i pożywne danie dla swoich żołnierzy.

Smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po przyrządzeniu, jak i na drugi dzień - na zimno.

  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 25 min
  • Liczba porcji: 4 porcje

Sposób przygotowania

1Ziemniaki obieramy i kroimy w niewielkie plastry.

2Smażymy na głębokim oleju.

3Usmażone ziemniaki mieszamy z jajkami, mlekiem i solą.

4Dla smaku dodajemy zeszkloną cebulę.

5Całość umieszczamy na patelni.

6Po przysmażeniu jednej strony - obracamay i smażymy z drugiej.

7Po chwili danie jest gotowe 🙂

8Que Aprovevche 🙂

Ziemniaki kroić w cienkie plastry; po usmażeniu odsączyć i nieco schłodzić.
Wg. uznania i gustu, całość można przyprawić małą ilością pieprzu.
Tortilla dobrze smakuje z rozmaitymi sosami, ketchupem; jak również i  z warzywami.
W Hiszpani istnieje swego rodzaju spór, odnośnie dodatków: w niektórych regionach danie przyrządza się z dodatkiem cebuli; w innych regionach kraju stanowczo się temu przeciwstawia.

Składniki

0,5 kg ziemniaków

6 jajek

0,5 cebuli

1 szczypta soli

250 ml oleju

50 ml mleka

00:00

4 Recenzje

Andrzej

27 marca, 2021

Moja urozmaicona chorizo 😋

Ewa

24 lutego, 2021

Uwielbiam. Wolę z cebulką.

Yarko

7 lutego, 2020

Nunca he probado este plato, pero ahora lo voy a hacer!

Maylen

30 listopada, 2016

Chicos tengo que probar una tortilla hecha por vosotros 😀
¡Se ve muy rica!

Wszystkie pola oraz ocena gwiazdkowa są wymagane do przesłania recenzji.