Sangria - Tradycyjny napój Hiszpański wywodzący się z Walencji. Nazwa w polskim tłumaczeniu oznacza "Krwawienie" ze względu na bardzo wyrazisty czerwony kolor. Napój ten był początkowo spożywany przez chłopów podczas żniw i składał się wyłącznie z wina i wody, dopiero z czasem został on udoskonalany. Przepisów na sangria jest oczywiście mnóstwo, i każda hiszpańska kuchnia posiada własną sprawdzoną recepturę. My przedstawiamy przepis na sangrie prosto z Walencji.
Przygotowanie: 10 min
Liczba porcji: 4 porcje
Sposób przygotowania
1Umyte owoce kroimy na osiem części, następnie wkładamy je do dużego dzbanka.
2Całość zalewamy winem, rumem, fantą cytrynową oraz sokiem z cytryny.
3Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny aby smaki się połączy.
Serwujemy mocno schłodzone z dodatkiem lodu
Dodajemy nie obrane owoce
Składniki
Wino czerwone półwytrawne (najlepiej Hiszpańskie) 0,75 l
Rum biały 100 ml
Fanta cytrynowa 100 ml
Sok z cytryny 50 ml
Pomarańcze 1 szt.
Cytryna 1 szt.
Limonka 1 szt.
Gruszka 1 szt.
Jabłko 1 szt.
Cukier brązowy 5 łyżek
00:00
1 Recenzja
Maylen
30 listopada, 2016
Para el verano y para cada estación del año está muy bien 😀
Maylen
30 listopada, 2016
Para el verano y para cada estación del año está muy bien 😀