Kategoria: Desery
Tarta de queso
Zainspirowałem się tym deserem kiedy pierwszy raz go spróbowałem, bardzo mi zasmakował, więc stwierdziłem że dodam jego przepis. Jest to ciasto z 2 rodzajów sera. Smak jest bardzo ciekawy i polecam spróbować. A przez to, że jest łatwy w wykonaniu każdy sobie z nim poradzi. Deser ten często spotykałem w restauracjach Walencji.
Przez p.zarnowski
Tarta De Manzana
Tarta De Manzana to dość popularny deser w Hiszpanii. Dlatego też go wybrałem. Wiem, że przepisów na tę tartę jest mnóstwo, ale napisałem tak jak robię go ja. Uważam, że jest to świetny deser. Główną jego zaletą jest prostota wykonania. Wygląda też bardzo efektownie, przez co spokojnie można go podać na jakiejś imprezie domowej.
Przez j.moskala
Ptyś z kremem z horchatą i nísperos
Pomysł na nasze danie zrodził się z naszej pasji do słodyczy. Obydwie pracowałyśmy w cukierni i postanowiłyśmy przygotować wspólnie deser, w którym połączyłyśmy kuchnię hiszpańską i polską. Ten klasyczny deser postanowiłyśmy wzbogacić o produkty typowe dla Walencji. Podstawę kremu stanowiła horchata de chufas-popularny w okresie letnim napój, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Walencji. Słodycz kremu przełamałyśmy nísperos- kwaśnymi owocami, które w smaku przypominają połączenie śliwki i brzoskwini.
To danie to idealne połączenie naszych dotychczasowych doświadczeń z wiedzą, którą zdobywamy w Walencji.
Przez o.piatek
Tarta de Philadelphia
Jedno z moich ulubionych deserów - sernik!
Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem zwłaszcza, że miałam go na egzaminie tutaj, w Hiszpanii.
Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a dodatkowo pyszny!
Najlepiej podawać z musem owocowym, czekoladowym lub cukrem pudrem. Oczywiście przed podaniem kilka godzin schłodzić.
Przez w.stanek
Mousse de chocolate – Mus czekoladowy
Wehikuł czasu! Bo tak można nazwać ten deser, przenosi nas do przeszłości, do czasów dzieciństwa gdyż w smaku przypomina pyszną czekoladę wykonywaną przez nasze mamy. Można go podawać na różne sposoby, jest to idealny deser na wszelaką okazję. Każdy musi wypróbować tego przepisu!
Przez w.muszynska
Tejas de Almendra
Tejas de Almendra, inaczej nazywane przez Polaków cygaretkami. Delikatne w smaku, kruche i po prostu smaczne. Można je szybko zrobić i użyć jako dodatek do deserów. Jest to dobry sposób by wykorzystać białka jeśli zostały nam z innego przepisu.
Przez s.starostka
Pasta choux
Pasta choux, jajka, masło, mąka, cukier, woda, gotowanie, pieczenie w wysokiej temperaturze, Na papierze do pieczenia zrobić małe kuleczki, bita śmietana
Przez Joanna
Brownie
Ciasto czekoladowe znane na całym świecie. Sycące i słodkie, najlepiej smakuje lekko podgrzane. Dostępne w każdej hiszpańskiej kawiarni czy restauracji, często polecane do kawy albo jako deser w menu dnia. W opozycji do bardzo słodkiego hiszpańskiego brownie polecam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta, którego głównym składnikiem jest cukinia.
Przez k.golba
Tarta de Santiago – ciasto pielgrzyma
Tarta de Santiago - to typowy deser dla wszystkich miejscowości na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela (Camino de Santiago) w Galicji. Dlatego często na jego wierzchu przy pomocy cukru pudru malują charakterystyczny krzyż. Ciasto jest bardzo słodkie, energetyczne, podobne do marcepanu. Idealne do porannej kawy albo popołudniowego kieliszka słodkiego wina.
Przez i.toptunenko
Przepis na Crema Catalana
Przepis na tradycyjny deser z Barcelony - Crema Catalana
Crema Catalana to tradycyjny deser pochodzący z Barcelony, podobny do kremu Brulee, przygotowywany w Hiszpani 19 marca w dzień św. Józefa. Najlepiej komponuje się ze świeżymi owocami.
Przez a.cyganek
FLAN DE HUEVO
Do któregokolwiek zakątka Hiszpanii dotrzecie, możecie być pewni, że flan znajdziecie w menu większości restauracji. Warto spróbować najpierw jego klasyczną wersję, jednak w żadnym wypadku nie należy na niej poprzestawać. Można go łączyć praktycznie ze wszystkimi dodatkami: migdałami, wanilią, cynamonem, świeżymi owocami, płynną czekoladą, pistacjami, konfiturami... To prawdziwa gratka dla kreatywnych, domowych cukierników. Łatwy przepis, a z odrobiną fantazji można wyczarować nie lada rarytas.
Przez m.martin
Couland de chocolate – czekoladowe pragnienie
To niepozornie wyglądające ciasteczko kryje w sobie pobudzający smak aromatycznej czekolady. Stanowi niejako niespodziankę, zaskakując wypływającą z wnętrza płynną czekoladową lawą.
Przez Ela
Torrijas, jak je robić, kuchnia hiszpańska
Hiszpańska słodycz dla każdego. Będąc na praktykach w Walencji, podstawą było poznać co to takiego Torrija i jak ją przyrządzić.
Przez b.l.sanchez