Sposób przygotowania: Gotowanie
Sopa de canela, con helado y crujoiente de fartons/ Zupa cynamonowa z lodami i chrupkami.
Jest to niezwykły i szybki do przygotowania deser, którym można zadziwić nawet najbardziej zaawansowanych wielbicieli słodkości.
Przez o.glukhenka
Curry de tomate con salsa de azafran y coco – Pomidorowe curry z sosem szafranowo-kokosowym
Danie orientalne bardzo łatwe do przygotowania, pikantny smak chilli zostaje świetnie przełamany przez kwasowość pomidorów i słodycz mleka kokosowego.
Przez p.klamerus
Tarta de naranja y almendra – ciasto pomarańczowe z migdałami
W kraju obfitującym w niesamowite pomarańcze, ten przepis wpisuje się wspaniale. Wielbiciele cytrusów powinni spróbować!
Przez a.wolowiec
Espárragos a la parilla con queso manchego/Grilowane szparagi z serem manchego
To proste danie pozwoli wszystkim sceptykom przekonać się do szparagów.
Przez k.fryszka
Peras al vino / Gruszki w winie
Klasyczny, popularny deser hiszpański, często podawany w restauracjach przez cały rok. Latem może być serwowany na zimno, natomiast zimą gruszki można podawać na ciepło. Hiszpanie używają dobrego wina do przygotowania deseru, w myśl zasady: używajmy do gotowania takiego wina, jakie podalibyśmy do picia.
Przez p.vedrynskyy
Ptasie mleczko z truskawkami – Semifrío de fresas
Do przygotowania ciasta potrzebnych jest zaledwie kilka składników. Najważniejsze, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. Przygotuj również kilka foremek w kształcie np. prostokąta.
Przez natalia.k
Żurek staropolski
Żurek staropolski robiony na zakwasie. To danie jest bardzo proste i pożywne. Najbardziej lubiany w okresie jesienno zimowym.
Przez a.nowak
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Zupa bananowa
Jest ciekawą kombinacją smaków, która rozgrzeje w chłodne dni i przywróci wspomnienie lata.
Przez Joanna
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Marmitako z łososiem
Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie.
Przez i.likhogodin
Cannelloni z kurczakiem
Cannelloni z kurczakiem to nic więcej, jak znane nam dobrze z kuchni włoskiej cannelloni, ale doprawione hiszpańskim sznytem! Smaczne, dobre zarówno na wieczory ze znajomymi jak i na samotne jedzenie w łóżku podczas oglądaniu ulubionego serialu. Łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu (po wstępnym upieczeniu warto zostawić w zamrażarce do momentu, gdy znów złapie nas na nie smak!)
Przez Dominik
Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.
Przez a.rusniok