Główny składnik: Ryby
Causa limeña de atún
To prosty i niedrogi przepis, który można przygotować jako aperitif w małych porcjach lub jako przystawkę do codziennego posiłku. Nie wymaga wiele pracy i łatwo jest go ładnie zaprezentować, dzięki czemu przy niewielkim nakładzie pracy możemy mieć bogate i kolorowe danie, którym zaskoczymy naszych gości.
Przez i.likhogodin
Sercówki jadalne w towarzystwie kremu z groszku
Każdy groszek chciałby uczestniczyć w festiwalu smaku, jakim jest ten krem. Towarzystwo sercówek oraz tuńczyka tylko podbija uniesienia duchowe, jakich doznasz próbując tego przepisu. Spróbuj już dziś!
Przez Dominik
Marmitako z łososiem
Marmitako to pyszna, pożywna potrawka strudzonego rybaka. Doskonale sprawdza się jednak na lądzie.
Przez i.likhogodin
Pepitos Valencianos – smażone bułeczki, nadziewane pisto
Pepitos Valencianos tapas na Wielkanoc.
Przez a.rusniok
Ryba po walencku
Ryba po walencku to szybki, smaczny i tani pomysł na obiad. Polecam wypróbować ten przepis każdemu kto jest fanem ryb.
Przez p.janik
Ensalada Rusa
Sałatka może nie jest typowo hiszpańska, ale bardzo jest tu popularna w Walencji i serwowana w wielu restauracjach jako przystawka. Chętnie jedzona z paluszkami chlebowymi. Jest serwowana również w mojej restauracji gdzie mam praktyki , z wyglądu przypomina naszą sałatkę jarzynową , lecz w smaku jest inna ze względu na dodatek ryby- tuńczyka.
Przez j.bishara-brzecka
Hiszpańskie tosty na śniadanie
Zaskakujące jest to, jak Hiszpanie potrafią nie utrudniać sobie życia.
Idąc do baru na śniadanie, wiemy czego się spodziewać. Nikt nie podaje nam karty menu, nikt też jej nie wymaga. Zamawiając kawę, powinniśmy wiedzieć, że Hiszpanie uznają tylko trzy jej rodzaje - kawa z mlekiem, kawa czarna (czyli bardzo mocna, mała kawa, ale zazwyczaj większa od włoskiego espresso) oraz mała kawa z odrobiną mleka.
Jeśli już mamy menu to często zapisane jest na tablicy. Podstawowym śniadaniem w Hiszpanii są bagietki, przypieczone na grillu, ze startym pomidorem i obficie polane oliwą z oliwek. Zarówno pomidory, jak i oliwę mają tutaj nieziemskie, więc trudno im się dziwić, że taka prosta kanapka ich zachwyca.
Na tej bazie buduje się reszta menu. Między innymi na startych pomidorach kładziony jest słynny jamon iberico, ponownie polany obficie oliwą z oliwek. Kolejną kombinacją jest tuńczyk z puszki, a na nim dojrzałe awokado, znowu nie może zabraknąć oliwy. Odrobina soli, pieprzu i nic więcej nam nie trzeba. Jakość, smak…
Przez k.cichon
Dorsz po baskijsku
Dorsz po baskijsku w sosie pil pil. Jest to tradycyjne danie kuchni baskijskiej czyli północnej części Hiszpanii. Dorsz pil pil jest podawany jako główne danie, zwłaszcza w święta wielkanocne w czasie których gra główną role zupełnie jak polski karp, tylko że w Święta Bożego Narodzenia :)
Przez b.pacyga
Krewetki po prowansalsku
Przed przyjazdem do Hiszpanii miałem kiepskie zdanie na temat owoców morza. Sceptycznie podchodziłem do faktu że mam wziąć do ust mackę ośmiornicy czy krewetkę. Uważałem, że jest to produkt którego przyrządzenie jest czasochłonne i w dodatku mało sycące. Odkąd mam przyjemność pracy u boku wybitnych kucharzy zrozumiałem na czym polega fenomen morskich darów. Obróbka wstępna i cieplna nie jest skomplikowana i zawsze ogranicza się do minimum. Im mniej ingeruje się w świeży produkt, tym lepsze danie. Nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.
Przez m.slodyczka
Cytrusowa sałatka z tuńczykiem
W letnie a zarazem gorące miesiące w Hiszpanii prym wiodą dania orzeźwiające. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetne na każda porę dnia. Sałatki cytrusowe! Nic prostszego :)
Przez p.dzieciuch
Rustido z karczochami i sepią
Rustido z karczochami i sepią jest przepisem, który powstał na bazie tradycyjnego, hiszpańskiego dania czyli Rustido con pollo. Poznałem to danie w restauracji Sucar w której odbywam praktyki. Danie zachwyciło mnie swoim smakiem, prostotą i połączyło wszystkie smaki Hiszpanii które dotychczas znałem w jednym. Jest to zdecydowanie moje ulubione danie z tego regionu świata.
Przez g.oganezow
Molette z rybą i zielonym groszkiem
Jeśli nie masz pomysłu na lunch lub party - polecam molettes, pyszne i lekkie kanapki z rybą i zielonym groszkiem. Smacznego!
Przez k.swietek
Merluza a la vasca
W Hiszpanii nie brakuje świeżych ryb i owoców morza. Są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe. Można przyrządzać je na różne sposoby i podawać z wieloma składnikami. Często łączy się je z białym winem i przyprawami, takimi jak czosnek, pietruszka czy tymianek. Przygotowane na świeżo smakują najlepiej. Mogą stanowić zarówno przystawkę, jak i danie główne.
Hiszpańska merluza, czyli morszczuk przygotowany według niniejszego przepisu może zadowolić podniebienie niejednego miłośnika ryb i nie tylko!
Przez f.klich
Fideua de marisco
To typowe danie w Hiszpanii, w szczególności w basenie Morza Śródziemnego. Podobne do paelli, ale zamiast ryżu podawane jest z makaronem. Ja proponuje wersję z owocami morza, jednak można też spotkać z kurczakiem, warzywami albo mieszane.
Przez s.sikorskyi